Ontwerp Zonder Titel (13)

Aha: dít is waarom je hond moet gapen als jij gaapt

Moet jij ook altijd gapen als je hond gaapt of andersom? Volgens de psychologie zou dít wel eens de (logische) verklaring kunnen zijn.

Aanstekelijk

We weten al een tijdje dat gapen bij mensen aanstekelijk werkt. Zodra je vriendin begint met gapen, kun jij niet achterblijven. Hoe goed je het ook probeert tegen te houden. Dit is hoe het menselijk lichaam nou eenmaal werkt. Eigenlijk is het dan ook niet zo gek dat dit bij mensen en honden hetzelfde werkt. Gapen heeft als doel om je brein alert te houden, bijvoorbeeld op momenten dat je je moe of verveeld voelt. De reden waarom gapen zo aanstekelijk werkt heeft te maken met sociale binding en empathie. Dit is waarom gapen vooral aanstekelijk werkt bij mensen die je goed kent en minder goed werkt bij vreemden. Vaak is er sprake van een sociale band.

Lees ook: 5 dingen die honden ábsoluut niet leuk vinden

Honden en mensen

Uit een onderzoek blijkt dat honden vaak gaan gapen, als mensen gapen. Honden zijn namelijk erg goed in het lezen van sociale aanwijzingen. Dit betekent dat honden een bepaald empathisch vermogen hebben en daarbij zouden honden vooral gapen als hun baasje gaapt. Bij vreemden was de aanstekelijkheid van gapen duidelijk minder. Dit onderzoeksresultaat bevestigt dat gapen vaak samengaat met empathie. Verder spelen spiegel neuronen ook nog een belangrijke rol: het simpelweg nadoen van wat we zien. Dit gedrag wordt dus niet alleen bij mensen maar ook bij honden gezien.

Vriendin’s favoriet

In Door de ogen van de hond van Jos Oosting komen alle obstakels aan bod, zoals: trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, opspringen en nog veel meer. Het uitgangspunt van het boek is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. Je leert alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Eet je hond gras? Hier moet je dan op letten

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.