Eet je hond gras? Hier moet je dan op letten

Eet je hond gras? Hier moet je dan op letten

Eet je hond weleens gras? Dan vraag je je vast af waarom hij dat doet. Voelt hij zich niet lekker en wil hij het braakreflex opwekken? Of is er misschien wat ernstigs aan de hand? We leggen je uit wat redenen zijn waarom je hond gras eet en waar je op moet letten. 

Braakreflex

Gras eten helpt een hond om te kunnen braken als ze last hebben van hun maag. In principe is het eten van gras niet schadelijk, maar er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo kunnen lange grassprieten voor problemen bij de ontlasting zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een verstopping in de darmen. Daarnaast kan je hond parasieten binnenkrijgen die in het gras zitten.

Hoe vaak eet je hond gras?

Veel honden eten wel eens gras, maar het is belangrijk om te letten op hoe vaak je viervoeter dit doet. Doet hij het een keertje, dan betekent dat vaak niets ernstigs. Waarschijnlijk is hij misselijk of heeft hij buikpijn. Houd hierbij een extra oogje in het zeil en houd verder in de gaten hoe hij eet en drinkt. 

Lees ook: 5 signalen waaraan je stress bij honden kunt herkennen

Chronisch probleem

Eet je hond vaak gras, waarna hij moet braken? Dan is de kans groot dat hij een chronisch probleem heeft aan zijn maag of darmen. Let op signalen zoals borrelende darmen, diarree, boeren, slikken en/of winderigheid. Heeft hij hier veel last van, dan is er misschien iets niet helemaal goed. Ga in dat geval naar de dierenarts, zodat achterhaald kan worden wat er aan de hand is. Vaak gebeurt dit door middel van bloedonderzoek of endoscopie. 

Speelsheid

Bij jonge honden komt gras eten vaak voor uit speelsheid, maar het kan ook een teken van verveling zijn. Om te testen of dat het geval is, kun je je viervoeter afleiden met een speeltje tijdens het wandelen. En maak je je zorgen? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. 

Vriendin’s favoriet

Sacha en Martin Gaus’ Puppymanieren is hét opvoedboek voor puppy’s (en baasjes). Wat moet je doen en laten om te zorgen dat de hond niet het heft in eigen pootjes neemt? Zo kan je puppy spelenderwijs leren, zonder dat je hoeft te mopperen of te straffen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Dierenkliniek Kortenoord, RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.