buik

Handig: zó kom je erachter wanneer je eisprong plaatsvindt

Als je een natuurlijke cyclus hebt, kun je zelf aan kleine signalen aflezen wanneer jou eisprong plaatsvindt. We praten je even bij.

Natuurlijke cyclus

Als je geen anticonceptiepil of (hormoon)spiraaltje gebruikt, en dus een natuurlijke cyclus hebt, kun je zelf inschatten wanneer jouw eisprong en menstruatie plaatsvinden. Dit is handig als je een kinderwens hebt, want zo weet je wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Als je geen kinderwens hebt, is het ook handig om te weten omdat je zo beter kunt inschatten wanneer je ongesteld moet worden en kun je hier eventueel rekening mee houden. Tegenwoordig bestaan er ook bepaalde hulpmiddelen zoals de Daysy waarmee je iedere ochtend je temperatuur meet en deze dan vervolgens kan aangeven wanneer je eisprong en menstruatie plaatsvinden. Naast de Daysy, zijn er ook nog andere manieren om je cyclus bij te houden.

Lees ook: Interessant: dít is hoe je menstruatiecyclus jouw nachtrust beïnvloedt

Temperatuur meten

Om je ovulatie en menstruatie in kaart te brengen, zou je ervoor kunnen kiezen om je basale temperatuur te gaan meten. Je basale lichaamstemperatuur verwijst naar moment van rust, dus het tijdstip waarop je wakker wordt bijvoorbeeld. Je zult dan merken dat je temperatuur de meeste dagen constant is, maar iets stijgt (0,2 graden of meer) tijdens je ovulatie. Als je een langere tijd je temperatuur bijhoudt, zul je sneller in de gaten krijgen welke temperatuur voor jou normaal is en wanneer de temperatuur er iets boven ligt (en dus je vruchtbare dagen zijn). Je kunt voor deze methode een thermometer bij de apotheek halen en als je deze rectaal gebruikt is die het meest betrouwbaar. Je kunt in een schriftje iedere dag je temperatuur opschrijven.

Lees ook: Slaap je slecht tijdens je menstruatie? Híer komt het door

Check je cervixslijm

Een andere methode om je vruchtbare dagen bij te houden, is het checken van je cervixslijm. Dit is het slijm dat de klieren van je vagina en baarmoederhals maken. Je ziet dit vaak als afscheiding in je ondergoed. In de eerste week na je menstruatie is deze afscheiding taai en dik. Hoe meer de eisprong nadert, hoe vochtiger het slijm wordt. Vlak voor de eisprong stijgt het hormoon oestrogeen en wordt het slijm vloeibaar en rekbaar. Als je dit opmerkt, kun je er vanuit gaan dat je eisprong eraan komt.

Lees ook: Iets te veel kleding gekocht? Grote kans dat je hormonen de oorzaak zijn

Foto: GettyImages
Bron: Fertility.com, Shape.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.