alcohol

Dít zijn de effecten als je een maand geen alcohol drinkt

Sommige mensen kiezen ervoor om de eerste maand van het jaar geen alcohol te drinken. Dít zul je merken als je alcohol een maand laat staan.

Alcohol

Nu de feestdagen achter de rug zijn, willen veel mensen fris aan het nieuwe jaar beginnen. Dit is waarom veel van hen ervoor kiezen om de eerste maand van het nieuwe jaar geen alcohol te drinken. Hier wordt ook wel de term Dry January voor gebruikt. Na de nodige wijntjes en champagne tijdens de feestdagen, is het nu tijd om de drank even te laten staan. Volgens experts is het effect hiervan deels afhankelijk van je normale alcoholgebruik. Als jij iemand bent die alleen bij hoge uitzondering drinkt, dan zul je weinig merken van een maand niet drinken. Als jij normaliter één tot twee wijntjes per dag drinkt, dan zul je wél lichamelijke effecten opmerken.

Lees ook: Is het wel gezond om elke dag te sporten? Dít zeggen experts

Gelukkiger

Het drinken van alcohol kan de kans op verschillende ziektes, zoals hartziekten en borstkanker, vergroten. Door geen alcohol te drinken, zal dus je algehele gezondheid verbeteren. Wetenschappers weten niet de precieze invloed van één maand zonder alcohol op je gezondheid op de lange termijn, maar het kan zeker geen kwaad. Op korte termijn zul je in ieder geval merken dat je beter slaapt en energieker door het leven gaat. Ook zul je eerder gemotiveerd zijn om gezond te eten en te bewegen, wat ook een positief effect op je gezondheid heeft. Regelmatig alcohol drinken zorgt ervoor dat je je vaker depressief voelt. Je zult dus merken dat een periode niet drinken, resulteert in een betere stemming.

Lees ook: Dan Karaty was jarenlang verslaafd aan alcohol: ‘Ik ben klaar met verstoppen’

Immuunsyteem

Door (veel) alcohol zal ook je immuunsysteem verzwakken. Als je een tijdje stopt met drinken, ben je beter bestand tegen virussen en ontstekingen. Vergeet ook niet dat alcohol veel loze calorieën, waardoor je mogelijk gewicht kunt verliezen als je een maand stopt met drinken. Ook je huid zal je dankbaar zijn. Door regelmatig te drinken wordt je huid droger en zijn rimpels zichtbaarder. Tot slot zal je ervaren hoe je je mentaal en fysiek beter voelt als je geen alcohol drinkt. Dit kan ertoe leiden dat je in de toekomst misschien minder wilt drinken omdat je nu de positieve effecten ervaart.

Lees ook: Afvallen en alcohol drinken: met deze 5 tips kan het wél

Foto: GettyImages
Bron: Self.com