Dít doet Dry January de rest van het jaar met je lichaam

Dít doet Dry January de rest van het jaar met je lichaam

Na alle feestdagen waar de wijntjes, biertjes en andere alcoholische dranken vaak rijkelijk gedronken worden, doen veel mensen in januari mee aan dry january. Een initiatief waarbij je een maand lang geen alcohol drinkt. Welke gevolgen heeft een maand lang niet drinken eigenlijk voor de rest van het jaar op je lichaam?

Twee experts leggen het uit bij EenVandaag.

Patroon doorbreken

Het is niet gek dat je lichaam er goed aan doet door een maand geen alcohol te drinken. Het maakt je lichaam fitter, je valt makkelijker af en het verbetert je slaapritme. Maar vooral het doorbreken van een patroon is een belangrijke reden om een maand ‘droog te staan’. Martijn Planken vertelt: “Je leeft je leven, daar hoort alcohol en drinken bij. Onbewust drink je in een patroon en pas als je een keer stopt met drinken kan je dat patroon herkennen en doorbreken.” Daarbij geeft het stoppen met drinken volgens hem vaak nieuwe inzichten. “Je komt erachter dat drinken bij sommige gelegenheden helemaal niet nodig was. Daarnaast leer je beter nee zeggen wat ervoor zorgt dat je steviger in je schoenen staat en je je mentaal stabieler voelt.”

Gevolgen Dry January

Ook als Dry January is afgelopen en je weer ‘mag’ drinken kun je de positieve gevolgen van het tijdelijk stoppen met alcohol merken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je gemiddeld minder drinkt in de volgende maanden. Volgens Rob Bovens, mede initiatiefnemer van IkPas en senior onderzoek aan Tilburg University kan dat effect zelfs zes maanden aanhouden. 

Lees ook: Déze 8 gevolgen van alcohol kende je misschien nog niet

Overcompenseren

Moet je bang zijn dat je in februari gaat overcompenseren voor alle gemiste drankjes in januari? Nee, zegt van Bovens. “Het is niet dat er een jojo effect ontstaat zoals bijvoorbeeld na het stoppen met een dieet.” Je hebt het vaste patroon al doorbroken en een nieuw jezelf een patroon aangeleerd. Na Dry January drinken mensen zeker 50 procent minder dan voorheen en dat heeft een goede impact op zowel de lange én korte termijn. 

Eerder schreven we al een artikel over wat een maand zonder alcohol met je lichaam doet. Ben je benieuwd naar de voordelen? Je leest het via deze link. 

Bron: EenVandaag, IkPas
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.