douche

Wat is beter: koud of warm douchen na het sporten?

Na een work-out wil je het liefst meteen onder de douche springen. Kun je eigenlijk beter een koude of een warme douche nemen?

Douche

Als je net een intense work-out hebt afgerond, voelt een douche vaak als een ultieme beloning. Over het algemeen is douchen na het sporten verstandig omdat je zo vuil en zweetresten direct van je lichaam wast en deze zich dus niet ophopen. Daarnaast kan een douche ook bevorderend werken voor je spierherstel omdat de bloedtoevoer naar je spieren verbetert. De meningen over de voordelen van een warme en koude douche na het sporten lopen nogal uiteen. Een koude douche zou je weerstand verhogen en doordat de bloedvezels zich samentrekken, wordt de bloedtoevoer naar de huid en de extremiteiten afgeremd. Hierdoor zou de kans op ontstekingen en zwellingen van de spiervezels kleiner zijn. Een warme douche zou juist de circulatie een boost kunnen geven en doordat bloedvezels zich dan ontspannen, zou het bloed makkelijker kunnen doorstromen. Er zijn ook experts die zweren bij een douche waarbij je warm en koud water afwisselt.

Lees ook: Bewezen: zingen onder de douche maakt je een gelukkiger mens

Beste keuze

Tot op heden is nog niet wetenschappelijk aangetoond of een koude of warme douche na een work-out beter zou werken. Zowel mensen die geloven in het effect van een warme douche, als mensen die geloven in het effect van een koude douche, zullen positieve gevolgen ervan ervaren. Als je namelijk denkt dat iets werkt, dan zal alleen al deze positieve gedachte je beter laten voelen. Daarnaast kom je tijdens het douchen vaak tot rust. Een soort mindfulness die een positieve uitwerking heeft op je lichaam en geest. Kies dus vooral voor een temperatuur waar jij je goed bij voelt.

Lees ook: Zó vaak zou je je douchegordijn dus eigenlijk moeten wassen

Foto: GettyImages
Bron: Shape.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.