Pijnlijke en jeukende tenen? Dit kun je doen tegen wintertenen

Pijnlijke en jeukende tenen? Dit kun je doen tegen wintertenen

Met de dalende temperaturen krijgen veel mensen last van een vervelend winters kwaaltje: wintertenen. Deze pijnlijke en jeukende tenen zijn ontzettend vervelend, maar kun je er ook wat tegen doen?

Dit wil je weten over wintertenen. 

Wat zijn wintertenen?

Als het koud is kunnen de kleine haarvaatjes in de huid abnormaal reageren. De grotere vaatjes in de lederhuid vernauwen om warmte vast te houden, terwijl de haarvaatjes wijder worden. Hierdoor krijgt de huid een roodpaarse kleur. Symptomen die hierbij optreden zijn:

  • Jeuk
  • Een brandend gevoel
  • Pijn
  • Dikke tenen

Hoe ontstaan wintertenen?

Hoe wintertenen precies ontstaan is niet helemaal duidelijk, maar wat we wel weten is dat het te maken heeft met de kou. Kou zorgt er namelijk voor dat bloedvaatjes in de huid vernauwen. Dit zorgt ervoor dat je huid te weinig zuurstof krijgt. Volgens Thuisarts.nl worden tenen, maar bijvoorbeeld ook vingers hierdoor dikker en doen ze pijn. 

Lees ook: Last van (hele) droge voeten? Probeer dan déze tip

Wanneer is de kans op wintertenen groter?

Sommige mensen lopen meer risico om wintertenen te krijgen. Zo hebben met name vrouwen hier vaak last van, maar ook bij mensen die weinig bewegen of mager zijn is de kans op wintertenen groter. Verder kan roken of medicijngebruik (bètablokkers) ervoor zorgen dat bloedvaten nauwer worden. Ook hierbij kan het risico op wintertenen groter zijn, maar of dat daadwerkelijk zo is, is niet zeker. Hier is nog geen onderzoek naar gedaan. 

Wat kun je ertegen doen? 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de klachten van wintertenen te verminderen of te laten verdwijnen. Zo is het belangrijk om je lichaam te beschermen tegen de kou door handschoenen of een muts te dragen. Draag verder waterdichte schoenen en sokken van natuurlijke materialen, zoals katoen of wol. Trek ook geen strakke kleding aan en zorg voor voldoende beweging. Let tot slot op dat je huid niet kapot gaat door het krabben. 

Je kunt ook een voetmassage, warmwaterbad of wisselbad met koud en warm water proberen. Sommige mensen smeren hun tenen in met vaseline of lanette crème. Of al deze tips daadwerkelijk helpen is niet onderzocht, maar volgens Thuisarts.nl kan het geen kwaad om te proberen, omdat er geen bijwerkingen zijn.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de ontspannende Auronic voetenwarmer tegen kou en pijn. Stel eenvoudig de temperatuur in via het LED-display; hij gaat na 90 minuten uit. Geschikt tot EU maat 47, met wasbare micro-plush binnenhoes. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Thuisarts.nl, Huidarts.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.