yoghurt

Yoghurt over? 5 dingen die je ermee kunt doen

Heb jij nog wat yoghurt over, maar heb je geen zin meer op het op te eten? Weggooien is zonde: je kunt er nog een hele hoop andere dingen mee doen.

1. Cinnamon rolls – 5 stuks

Kneed 180 g yoghurt Griekse stijl 0% vet en 150 g zelfrijzend bakmeel tot een samenhangend deeg en rol uit. Meng 30 g gesmolten roomboter met 3 tl bruine suiker en 1 tl kaneel. Smeer uit over het deeg en rol op. Snijd in 5 gelijke delen en zet een kwartier in een voorverwarmde oven op 160 graden. Maak ondertussen het glazuur door 3 el poedersuiker met 2 el melk te mengen. Druppel dit over de goudbruine cinnamon rolls.

2. Flatbread – 4 stuks

Doe 250 g zelfrijzend bakmeel, 250 g magere yoghurt en een snufje zout in een kom. Kneed met je handen tot een deeg. Bestrooi het aanrecht met wat zelfrijzend bakmeel. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken, leg op het aanrecht en rol uit tot de stukken een halve cm dik zijn. Zet een antiaanbakpan op middelhoog vuur en bak hierin de flatbreads zonder boter goudbruin. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten. Draai ze om en bak ook de andere kant zo’n 3 minuten. Besmeer met knoflookboter. Lekker bij een curry!

3. Hartige yoghurt

Ben je klaar met muesli en fruit in je yoghurt als ontbijt of lunch? Probeer dan eens hartige toppings: dé nieuwste trend en verrassend lekker. Wat denk je van 50 g gerookte zalmsnippers, een paar takjes verse dille, een kneepje citroensap en wat peper? Of met een avocado en een kwart komkommer in blokjes, 1 el hummus en een klein handje ongezouten cashewnoten – maak het af met een scheutje olijfolie en roer goed door. Je kunt alle groenten, kruiden en specerijen als topping gebruiken. Hou je van pittig? Breng dan op smaak met wat sriracha of sambal.

4. Pannenkoeken – 4 stuks

Meng in een kom 200 g bloem, een drupje vanille-extract en 1 zakje bakpoeder. Voeg hier 500 gram magere yoghurt en 2 eieren aan toe. Klop met een garde tot een glad beslag. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en doe 1 tot 2 soeplepels beslag in de pan. Bak de pannenkoek 2 minuten per kant goudbruin. Herhaal tot het beslag op is. Verdeel er wat vers fruit over en top af met honing.

5. Marinade – voor 500 g vlees

Meng 200 gram Griekse yoghurt 0% vet, 4 el olijfolie, 2 geperste knoflookteentjes, 1 tl peterselie, ½ tl chilipoeder, sap en rasp van een citroen, wat fijngehakte verse gember, 1 tl paprikapoeder en een flinke snuf peper en zout in een grote kom. Voeg hier 500 g kippendijen aan toe. Laat minstens 3 uur marineren in de koelkast. Bak de kippendijen goudbruin en krokant. Lekker met een tomatensalade en gebakken aardappelpartjes!

De eiwitten in de yoghurt maken het vlees mals en zorgen ervoor dat kruiden en specerijen nog beter intrekken.

Tip: Griekse yoghurt is een goede vervanger voor boter in baksels. Het geeft een frisse touch aan je taart of cake. Bij koekjes kun je de helft van de boter vervangen door een kwart yoghurt, bij cake kun je de boter een-op-een vervangen door yoghurt.