Ontwerp Zonder Titel 2021 04 03t084716.678

De wetenschap zegt: het oudste kind is vaak het meest intelligent

Ben jij de oudste thuis? Dan hebben we heel goed nieuws. Volgens de wetenschap ben jij dan namelijk het meest intelligent.

Ouders

Uit onderzoek blijkt dat de oudste kinderen het beste presteren op cognitieve testen. De kans is groter dat het oudste kind succesvol is op school. Waarom dit zo is? Dit heeft voor een groot deel te maken met de ouders en wijze waarop zij het eerste kind opvoeden. Zo verandert de opvoedingsstijl van ouders onbewust naarmate er meer kinderen komen.

Lees ook: Bewezen: mensen die altijd snel wandelen, zijn bovengemiddeld intelligent

Mentale stimulatie

Bij het eerste en dus het oudste kind, willen de ouders alles goed doen. Zodra er meer kinderen komen, krijgen ouders wat meer vertrouwen in zichzelf en hun manier van opvoeden. Dit heeft als gevolg dat ze de teugels iets meer laten vieren. Natuurlijk houden ouders van ieder kind evenveel, maar onbewust krijgt het eerste kind de meeste mentale stimulatie. Dit komt omdat hij of zij heel veel persoonlijke aandacht krijgt en de ouders iets meer onzekerheid laten zien.

Lezen

Het eerste kind krijgt dus de meeste aandacht. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ouders met het eerste kind meer lezen en meer tijd besteden aan het leren van het alfabet. Ook krijgt het eerste kind vaak iets meer intellectueel uitdagend speelgoed. Let op: dit gebeurt allemaal heel onbewust. Deze iets andere manier van opvoeden, heeft geen invloed op de persoonlijkheid of houding van de kinderen. Wel heeft het oudste kind meer zelfvertrouwen op het gebied van leren en zal hij of zij nét iets beter presteren.

Lees ook: Bewezen: waarom het helemaal niet erg is om (nóg) meer kaas te eten

Foto: GettyImages
Bron: Cnbc.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *