Feiten en fabels over: blaasontsteking

De schaamte voorbij: praten over incontinentie

Dit is een onderwerp waar je vast niet dagelijks over hoort over mee te maken krijgt. Incontinentie is een veelvoorkomend probleem, maar wat weten we er eigenlijk van?

Het is een onderwerp waar veel vrouwen nog niet over willen praten. Terwijl er naar schatting 700.000 vrouwen zijn in Nederland met incontinentie. Misschien is er dus wel iemand in je omgeving die hier last van heeft, maar het niet durft te bespreken. Wanneer je hier zelf mee dealt dan is nu de tijd misschien wel aangebroken om het onderwerp op tafel te gooien. Laten we hier vandaag beginnen.

Wat is incontinentie?

Incontinentie kan het beste omschreven worden als het ongewild verliezen van urine of ontlasting. Het is in feite een aandoening waarbij de urine niet opgehouden kan worden.
Er bestaan verschillende vormen van incontinentie. Elke heeft zijn eigen symptomen en oorzaken.

Stress- of inspanningsincontinentie

Bij deze vorm van incontinentie verlies je urine op het moment dat je inspanning verricht. Dit komt door de verzwakte bekkenbodemspieren. Om het moment dat je bijvoorbeeld hoest, niest of rent en springt heb je kans op urineverlies. Bij de een gaat het om een aantal druppeltjes, bij de ander kan er sprake zijn van meer. Deze vorm van incontinentie komt het meeste voor.

Aandrangincontinentie

Bij deze vorm van incontinentie voel je een hele sterke aandrang om te moeten plassen, uit het niets. Hierna volgt dan ook het urineverlies, zonder dat je daar nog iets aan kunt doen. Je kunt ook een gemengde vorm hebben van de twee bovenstaande.

Overloopincontinentie

Wanneer je de plas te lang ophoudt en een overvolle blaas hebt, kan de blaas overgevoelig raken en vergroten. De blaas is dan ‘overgelopen’ en hierdoor kan deze het niet meer aan waardoor je urine verliest.

Hoe kom je eraan?

Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben. Het komt vaak voor in bijvoorbeeld de overgang. Dat komt door hormonale veranderingen waardoor de bekkenbodemspieren verzwakt raken. Ook kunnen vrouwen na een zwangerschap incontinent worden. Eén op de drie vrouwen overkomt dit, best wel een grote kans dus. Bij de meeste vrouwen herstelt het zich een paar maanden na de bevalling vanzelf. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Incontinentie na je zwangerschap ontstaat omdat je bekkenbodemspieren en bindweefsel zwakker worden. Ook hormonen spelen hierbij weer een rol. Het zorgt ervoor dat je spieren slapper worden zodat je kindje er gemakkelijker doorheen kan tijdens de bevalling.
Ook kan er incontinentie ontstaan na een operatie in het gebied van je blaas. Hierdoor kan een zenuwbeschadiging ontstaan die tot incontinentie kan leiden. Daarnaast is er kans op incontinentie bij neurologische aandoeningen. De zenuwen kunnen dan de samenwerking tussen je spieren en de blaas niet meer goed besturen, waardoor je ook op ongewenste momenten zonder dat je het doorhebt of voelt aankomen urine kunt verliezen.

Hulpmiddelen

Om het leven wat gemakkelijker te maken wanneer je incontinent bent, zijn er gelukkig hulpmiddelen die je kunt aanschaffen. Zo zijn er speciale inlegkruisjes of zelfs luiers voor volwassen die je een comfortabeler gevoel geven en ervoor zorgen dat wanneer je urine verliest je hier zelf minder last van hebt en niet bang hoeft te zijn voor nare geurtjes. Er zijn heel veel verschillende soorten en merken, laat je hier vooral over informeren. Op Abena.nl kun je informatie krijgen over professionele producten, een proefpakket bestellen en producten aanschaffen.

Kun je er iets aan doen?

Incontinent zijn is heel vervelend en het is een taboe waar nog niet veel over wordt gesproken. Gelukkig zijn er ook dingen aan te doen. Je kunt hulp zoeken bij een fysiotherapeut die je ondersteunt bij het trainen van de bekkenbodemspieren. Er bestaan zelfs speciale bekkenbodemfysiotherapeuten, die dus hierin gespecialiseerd zijn en kunnen helpen met bijvoorbeeld complexere incontinentieklachten. Wanneer je last hebt van incontinentie is het aan te raden om als eerste altijd naar je huisarts te gaan en dit te bespreken. Deze helpt je zeker op weg en kan je informeren over wat voor jou de beste mogelijkheid of oplossing is.

Voorkomen is beter dan genezen

Ook kun je proberen incontinentie in zijn geheel te voorkomen. Dit kun je doen door een gezonde leefstijl te hebben en de plas nooit op te houden, bij aandrang dus altijd op tijd naar het toilet gaan. Bovendien kun je door middel van oefeningen de bekkenbodemspieren trainen en ze daarmee versterken. Dit kun je al doen terwijl je achter de computer zit of aan tafel door simpelweg de spieren aan te spannen.

Dit artikel is een samenwerking met Abena.nl