menstruatiecyclus

Zó verandert (mogelijk) je cyclus rond je dertigste

Ben jij rond de dertig en merk je op dat je menstruatie verandert? Wij vertellen je wat er wordt gezegd over leeftijd en hormonen.

Hormonen

De meeste vrouwen weten dat hormonen ontzettend veel invloed hebben op hoe je je voelt, zowel mentaal als fysiek. Meestal daalt je energieniveau rond je menstruatie en krijg je daarnaast last van klachten zoals buikpijn, hoofdpijn en een verminderde nachtrust. Bij de meeste vrouwen veranderen hormonen en dus ook de menstruatiecyclus naarmate ze ouder worden. Bij veel vrouwen verandert er in het begin niet zo gek veel. Je cyclus zal nog veel lijken op de cyclus die je had in je twintiger jaren. Het kan zelfs zijn dat je cyclus nu nog wat regelmatiger wordt. Dit kan anders zijn als je zwanger bent geweest.

Lees ook: Interessant: dít is hoe hormonen je nachtrust en dromen beïnvloeden

De invloed van een zwangerschap

Een zwangerschap heeft ook weer veel invloed op je hormoonhuishouding. Sommige vrouwen krijgen na de zwangerschap al vrij snel weer een menstruatie, terwijl dit bij andere vrouwen maanden op zich laat wachten. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld nog borstvoeding geeft en het hormoon prolactine aanmaakt. Door de aanmaak van prolactine is de kans op een eisprong en dus ook op een menstruatie, kleiner. Het kan ook zo zijn dat als je eind dertig bent, je te maken krijgt met de peri-menopauze. De is de fase voorafgaand aan de menopauze. Merk je veranderingen op in je cyclus en/of hormonale klachten? Neem dan altijd contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Vriendin’s favoriet

De bestseller De Cyclus Strategie van Maisie Hill leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Deze invloed heeft de zon op je hormonen

Foto: GettyImages
Bron: Healthline.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.