Helpt desinfecterende handgel nu echt tegen het coronavirus?

Coronavirus: deze 5 dingen zou je volgens een microbioloog direct moeten doen wanneer je thuiskomt

Hoewel het advies luidt om zoveel mogelijk binnen te blijven, zijn er altijd momenten dat je er niet aan ontkomt. Voor de boodschappen, bijvoorbeeld.

Kom je weer thuis, dan is het belangrijk om direct de volgende dingen te doen.

1. Ontsmet je handen voor je het huis binnengaat

Er bestaat altijd een kans dat je ziektekiemen op je handen draagt wanneer je de deur uit bent geweest. Zorg er dan ook voor dat je je gezicht niet aanraakt totdat je ze gewassen hebt. Ook is het verstandig om desinfecteergel bij je te dragen om ziekteverwekkers op bijvoorbeeld je stuur of deurknop te verwijderen.

In een interview met Apartment Therapy vertelt dr. Elizabeth Scott, hoogleraar microbiologie aan de Simmons University in Boston, ook altijd desinfecteergel met haar mee te dragen. “Als ik in mijn auto zit, ontsmet ik mijn handen zodra ik weer terug in de auto stap na het boodschappen doen. En voordat ik mijn huis binnenloop, ontsmet ik mijn handen nog een keer.”

2. Leg je spullen op de grond neer en hang je sleutels en tas op

Het is verstandig om je boodschappen niet op het aanrecht neer te zetten, omdat ziektekiemen meerdere uren op oppervlakten kunnen overleven. Dit geldt ook voor pakketjes die je bezorgd krijgt. Volgens dr. Elizabeth Scott is het daarentegen beter op je tassen op de grond te leggen. Vervolgens kun je je sleutels en tas ophangen.

3. Trek je schoenen en kleding uit

Wist je dat ook je schoenen en kleding de ziektekiemen met zich mee kunnen dragen? Dr. Scott trekt haar jas en schoenen daarom altijd uit zodra ze van buiten komt. Hierna plaatst ze ze in een eigen gebied – niet op de bank of stoel.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, kleed je dan om. Zorg er dan wel voor dat de kleding direct in de wasmand belandt.

4. Was je handen en pak de boodschappentas uit

Heb je je schoenen en jas uitgedaan, was dan grondig je handen met water en zeep. Vervolgens kun je beginnen aan het uitpakken van de boodschappentas.

5. Was je handen nog een keer

Na het uitruimen van de boodschappentas is het verstandig om je handen nog een keer te wassen of te desinfecteren. Heb je boodschappen op het aanrecht gezet, neem deze dan met een doekje af. Heb je per ongeluk nog wat dingen in huis aangeraakt, desinfecter deze dan met bleek of een middel dat alcohol bevat.

Bron: Margriet, Apartmenttherapy

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    B
    Wat een eenzijdig artikel, lees dit ook mocht om een goed oordeel te vellen; https://www.nu.nl/gezondheid/5868759/feit-of-fabel-vaak-je-handen-wassen-is-slecht-voor-je-weerstand.amp
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen