Ontwerp Zonder Titel 2023 02 04t143014.551

Een collega waar je echt niet mee door één deur kan? Zó ga je ermee om

Niet al je collega’s kunnen je beste vrienden worden of zijn. Er is vast wel iemand met wie je gewoonweg echt niet door één deur kan.

Verschillend

Als je de titel van dit artikel leest, schiet je vast wel de naam van een persoon te binnen. Een collega die gewoonweg een geheel andere denkwijze of manier van communiceren heeft dan jij. Het is heel logisch dat je ooit een collega tegenkomt die jou echt niet ligt. Je werkt als het goed is meer dan veertig jaar en daarnaast zul je op meerdere plekken gaan werken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen fijn gevoel hebt bij een bepaalde collega. Het kan zo zijn dat je vindt dat hij of zij niet goed werkt en jullie als team hierdoor minder goed presteren. Alleen als je echt feiten en bewijs hebt, is het verstandig om je collega hierop aan te spreken. Je wil namelijk geen roddelcultuur creëren en het moet nooit je intentie zijn om de ander opzettelijk te kwetsen.

Lees ook: 3 tips waardoor jij dit jaar meer voldoening uit je werk zal halen

Persoonlijk

Het kan ook zo zijn dat bepaalde karaktereigenschappen van je collega je niet aanspreken. Iemand is bijvoorbeeld erg uitgesproken of laat andere collega’s nooit uitpraten. Helaas zul je de ander niet kunnen veranderen. Het helpt om je te bedenken dat deze persoon een collega en geen vriend(in) is. Het enige dat je kunt veranderen is de manier waarop jij reageert. Als jouw emoties iedere keer alle kanten op schieten als je de betreffende collega ziet of hoort, dan kost de situatie vooral jou heel veel energie en dat is zonde. Tolereer je collega en probeer te accepteren dat jullie nou eenmaal twee totaal verschillende mensen zijn. Vaak zijn er ook meerdere collega’s die zich aan die bepaalde collega storen en kun je bij hen misschien steun vinden. Zorg er alleen voor dat er geen pesterijen of groepjes ontstaan. Wat ook kan helpen, is om je te concentreren op de dingen waar de betreffende collega goed in is. Misschien is hij of zij wel erg goed in plannen en organiseren. Je zult dan iets minder last hebben van die negatieve emoties.

Tip van de redactie

Welke gedragsstijl is de jouwe? Drijf je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega’s of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Omringd door idioten helpt je collega’s, vrienden en familie beter te begrijpen.

Omringd Door Idioten
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Maaike: ‘Mijn werk als juf is geweldig, maar die ouders…’

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.