Bang voor objecten met kleine gaatjes? Dan heb je waarschijnlijk last van déze fobie

Bang voor objecten met kleine gaatjes? Dan heb je waarschijnlijk last van déze fobie

Spinnen, hoogtes, kleine ruimtes: er zijn ontzettend veel dingen waar mensen bang voor zijn. Het gekke aan angst is dat het in veel gevallen eigenlijk niet nodig is, omdat er geen direct gevaar is. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van trypofobie, angst voor gaatjes? 

Mensen met trypofobie zijn bang voor objecten die kleine gaatjes bevatten. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, luchtbelletjes in chocolade, sponzen of een honingraat. 

Trypofobie

Angst voor kleine gaatjes dus. Er zijn een hoop mensen die er last van blijken te hebben. Zij ervaren een ongemakkelijk gevoel als ze kijken naar objecten met kleine gaatjes. Dat kunnen bepaalde vruchten zijn, maar ook gatenpatronen in de huid. Bij veel mensen blijft het bij een ongemakkelijk gevoel of kippenvel, maar bij sommige mensen gaat het om een extreme angst of ze krijgen braakneigingen en worden misselijk. 

Lees ook: Brrrr: dit betekent het als je droomt over spinnen

Waardoor ontstaat de angst voor gaatjes?

Het klinkt misschien een beetje gek als je er zelf geen last van hebt, maar de angst voor gaatjes lijkt wel ergens vandaan te komen. De precieze oorzaken zijn onduidelijk, maar volgens Psycholoog.nl komt het waarschijnlijk door evolutie. Meerdere gaten of bultjes bij elkaar worden vaak geassocieerd met gevaar of ziekte. Er wordt gedacht dat de hersenen alledaagse patronen met gaatjes vergelijken met gevaarlijke slangen, insecten of spinnen. 

Maar er zijn ook andere theorieën over het ontstaan van de angst. Zo zou de walging voor gaatjes in een bepaald patroon ook kunnen komen doordat het lijkt op bacteriën en besmettelijke ziekten. Het is een natuurlijke reactie om er niet bij in de buurt te willen komen. 

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen voor trypofobie, variërend van lichte tot zwaardere reacties. Zo kun je last krijgen van rillingen, hartkloppingen, kippenvel en benauwdheid. Maar ook een gevoel van walging, misselijkheid, braken, angst en duizeligheid. 

Wat kun je doen tegen de angst?

De angst die bij het zien van gaatjes komt kijken, kan erg vervelend zijn. Volgens Psycholoog.nl is exposure therapie een middel om beter met de angst om te gaan. Hierbij wordt je blootgesteld aan beelden van objecten met gaatjes, waardoor je aan het beeld wendt. Verder kunnen ontspanningstechnieken, zoals mindfulness, helpen.

Bron: Psycholoog.nl, Netdoctor
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.