Ontwerp Zonder Titel (83)

Een nieuwe baan? Zó geef je meteen goed je eigen grenzen aan

Heb je een nieuwe baan? Gefeliciteerd! Dit is de ultieme kans om vanaf de start je persoonlijke grenzen meteen duidelijk aan te geven.

Vraag om concrete informatie

Als je een nieuwe baan hebt, is het wel zo fijn dat je weet wat er precies van je verwacht wordt. Als deze informatie niet automatisch gegeven wordt, dan is het aan jou om hier zo snel mogelijk naar te vragen. Jouw baas hoeft er niet vanuit te gaan dat je de organisatie of het bedrijf meteen kent en weet hoe alles werkt. Je mag ook aangeven als je het gevoel hebt dat er onrealistische verwachtingen worden geschept. Probeer ook vanaf het begin af en toe ‘nee’ te zeggen als je voelt dat een opdracht niet bij je past of je de deadline niet gaat halen. Je wil natuurlijk een goede indruk maken als nieuwe werknemer. Het kan daarom wel helpen om een alternatief aan te bieden. Zeg bijvoorbeeld dat je op dit moment geen tijd hebt voor de opdracht, maar dat je de volgende maand hier wel tijd voor vrij wil maken.

Lees ook: Werk je vaak te hard? Zó word je minder streng voor jezelf

Wat heb jij nodig op je nieuwe werkplek?

Waarschijnlijk krijg je nu te maken met nieuwe collega’s en moet je iedereen nog een beetje leren kennen. Je maakt een goede eerste indruk door te benoemen dat je heel veel zin hebt in je nieuwe baan. Daarbij kun je ook aangeven hoe jij graag werkt. Misschien vind je het fijn dat als een collega met je in gesprek wil, hij of zij van te voren in de e-mail al kort toelicht waarom hij of zij jou wil spreken. Zo kun jij je op je gemak voorbereiden op een gesprek. Tot slot is het verstandig om consistent te blijven. Heb jij met je baas en met jezelf afgesproken dat je op vrijdag niet werkt? Dan zorg er ook voor dat je op vrijdag je telefoon uit hebt staan en eventueel een automatische mail hebt ingesteld waarin je aangeeft pas op maandag weer bereikbaar te zijn. Zo weten anderen precies wat ze aan je hebben en zul jij meer rust ervaren op een vrije dag.

Lees ook: Skin Cycling: een TikTok-trend die volgens dermatologen echt werkt

Tip van de redactie

Heb je wel eens moeite met wakker worden? Of wil je ontspannen in slaap vallen? De nieuwe DistinQ Wake-Up Light is speciaal ontworpen om een gezond(er) slaapritme te creëren. Met de wekkerfunctie wordt het licht vóór je wektijd geleidelijk sterker; zo word je op een natuurlijke manier wakker.

Distinq Wake Up Light Wekkerradio
Bekijk hier

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.