
- Home
- Gezond & mooi
- Altijd moe? Misschien ligt het niet aan je slaap maar aan déze onverwachte dingen
Altijd moe? Misschien ligt het niet aan je slaap maar aan déze onverwachte dingen
Tekst: Vera Guldemeester
27 april 2025
Voel je je vaak uitgeput, ondanks dat je ’s nachts genoeg slaapt? Dat kan ontzettend frustrerend zijn. Wist je dat er onverwachte factoren kunnen meespelen in die voortdurende vermoeidheid?
Het kan zijn dat je slaap niet het probleem is, maar andere dagelijkse gewoontes of omstandigheden. Hier zijn een paar verrassende oorzaken van vermoeidheid die je misschien niet had verwacht.
5x onverwachte dingen kunnen ervoor zorgen dat je altijd moe bent
Te veel suiker
We weten allemaal dat een dieet met te veel suiker niet goed is voor je gezondheid, maar het kan ook een directe impact hebben op je energieniveau. Wanneer je veel suiker eet, stijgt je bloedsuiker snel, wat leidt tot een energieboost. Maar kort daarna volgt vaak een grote energiecrash: dit zorgt ervoor dat je je moe voelt. Deze constante schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen ervoor zorgen dat je je de hele dag door uitgeput voelt. Probeer je suikerinname te verminderen en kies voor complexere koolhydraten zoals volkorenproducten die je energie geleidelijk leveren.
Te weinig water
Soms denk je misschien dat je wel genoeg water drinkt, maar zelfs een lichte uitdroging kan ervoor zorgen dat je je moe en futloos voelt. Water is essentieel voor vrijwel elke lichaamsfunctie, inclusief je energieniveaus. Als je niet genoeg water drinkt, kan je lichaam moeite hebben met het transporteren van voedingsstoffen, wat resulteert in een lagere energieproductie. Probeer elke dag voldoende water te drinken – een goede richtlijn is om minstens 1,5 tot 2 liter water per dag binnen te krijgen.
Te veel schermtijd
We spenderen steeds meer tijd voor onze telefoons, laptops en televisieschermen, maar wist je dat deze schermen een belangrijke rol kunnen spelen in je vermoeidheid? De blauwe lichtstralen die van schermen afkomen verstoren je slaapcyclus, vooral als je ze vlak voor het slapen gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat je ’s nachts minder diep slaapt en je ’s ochtends niet uitgerust wakker wordt. Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermen te vermijden of gebruik een blauwlichtfilter op je telefoon om de schade te beperken.
Stress en overbelasting
Langdurige stress is een stille energievreter. Wanneer je voortdurend onder druk staat, produceert je lichaam meer van het stresshormoon cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat je alert blijft, maar als het chronisch hoog is, kan het leiden tot uitputting. Je lichaam is continu in de overlevingsmodus, waardoor je je uiteindelijk mentaal en fysiek uitgeput voelt. Probeer dagelijkse ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of gewoon even een rustige wandeling om de stress te verlagen en je energieniveau te verbeteren.
Te weinig beweging (of juist te veel)
Hoewel het misschien vreemd klinkt, kan zowel te weinig beweging als te veel beweging vermoeidheid veroorzaken. Een gebrek aan lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je conditie achteruitgaat, wat je energieniveau in de loop van de tijd verlaagt. Aan de andere kant kan overmatige lichaamsbeweging, vooral als je je lichaam niet voldoende herstelt, ook leiden tot uitputting. Het vinden van een balans is essentieel. Probeer elke dag een matige hoeveelheid beweging in te plannen, zoals een korte wandeling of een lichte work-out, en geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen.
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.
Bron: Thuisarts.nl
Foto: Getty Images
LEES OOK
Uit andere media
Vera Guldemeester
Vera Guldemeester werkt als freelance redacteur bij Vriendin en creëert content over onderwerpen als: seks, liefde, mode, kinderen en huisdieren. Ze heeft een passie voor schrijven, reizen en eten. Als ze niet aan het werk is, dan is ze in de keuken te vinden, waar ze de lekkerste taarten en koekjes bakt.
Meer van Vera