Ontwerp Zonder Titel (46)

Dít is hoe je hormonen je relatie kunnen beïnvloeden

Je hormonen hebben invloed op je gemoedstoestand, energieniveau én dus ook op je relatie. We leggen je uit hoe dit zit.

De eerste weken

De eerste weken van je menstruatiecyclus zit je vaak goed in je vel. Je menstruatie is voorbij en je merkt dat dit een positieve invloed heeft op je stemming en energieniveau. Tijdens de eerste week stijgt het oestrogeen hormoon en je kunt opmerken dat je meer zin hebt om te knuffelen en leuke dingen te ondernemen met je partner. Oestrogeen wakkert je verlangen naar romantiek aan en hierdoor krijg je de behoefte om te werken aan de band met je partner. Je voelt je energiek en je bent spraakzaam en avontuurlijk. Deze positieve energie blijft ook in de tweede week van je cyclus aanwezig. Nu stijgt ook je testosteron niveau en dit heeft als gevolg dat je meer zin krijgt in seks en intimiteit. De romantiek neemt toe en je hebt meer zin om te flirten.

Lees ook: Wel of geen hormonen tijdens de overgang? Dít zegt de expert

De laatste twee weken

Na de ovulatie, neemt de zin in seks af. Dit komt doordat het progesteron hormoon stijgt en het oestrogeen en testosteron hormoon daalt. Wel voel je je in de derde week emotioneel sterker verbonden met je partner. Je hebt zin om te knuffelen en om hand in hand te lopen. Met momenten, vooral als je bloedsuikerspiegel laag is, kun je ineens chagrijnig worden. Je moet en zal iets eten en als dit niet direct gebeurt, kan het zijn dat je partner het zwaar te verduren krijgen. De vierde week van je cyclus heeft vaak een negatieve invloed op je relatie. Je krijgt te maken met premenstruele klachten en je stemming is minder stabiel. Daarnaast kun je last krijgen van hoofdpijn, buikpijn en vermoeidheid. Je oestrogeenniveau daalt nu verder en hierdoor kun je snel uit je slof schieten. Dingen die je je partner in de eerste twee weken nog makkelijk vergaf, maken je nu ineens heel boos. Je kunt deze klachten wel positief beïnvloeden door regelmatig te eten (minder cravings) en te zorgen voor voldoende rust (en slaap). Probeer eens te mediteren of plan een extra yoga les in.

Tip van de redactie

De bestseller De Cyclus Strategie van Maisie Hill leert je samenwerken met je hormonen. Het biedt een no-nonsense uitleg van wát er nu exact in je lichaam gebeurt elke maand en hoe je elke fase van je cyclus in je voordeel kan laten werken. Na het lezen van dit revolutionaire boek ervaar je je hormonen niet langer als een last maar als een kracht, en zal je je afvragen waarom niemand je dit eerder heeft verteld. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Last van hormonale acne? Met déze tips kun je het verminderen

Foto: GettyImages
Bron: Myhormonology.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.