muggen

Aha, dit helpt dus wél tegen een muggenbult

Ai, een muggenbult. Helaas is dat met de zomer in het vooruitzicht niet te vermijden. Ben je het ook zat om eindeloos veel kruisjes met je nagel te maken? Vriendin laat je weten wat je wel, en beter niet, kunt doen met je muggenbult.

Jeukende muggenbult

Een muggenbult kan niet alleen uitgroeien tot een flinke plek, die krengen kunnen ook nog eens behoorlijk jeuken! Wanneer een mug je prikt, blijft er een beetje muggenspeeksel in je bloed achter. Doordat je lijf dit niet kent, gaat het z’n best doen om het eruit te werken. Hetzelfde effect kan je opmerken wanneer je je huid insmeert met een crème waar je niet tegen kunt. Dan kan je, net als bij een muggenbult, ontzettend veel jeuk krijgen. Dit komt door het stofje histamine. Histamine zorgt ervoor dat je bloedvaatjes verwijden en daardoor ontstaan de zwelling en roodheid die bij een muggenbult horen. Hoe heftig je daarop reageert, is per persoon verschillend. Daarom heeft de een soms hevig last van rode muggenbulten en de ander minder. Zodra de histamine ook een zenuw in je huid prikkelt die verantwoordelijk is voor jeukprikkels, wordt er een boodschap naar je hersenen gestuurd en heb je ineens last van jeuk.

Vooral niet doen

Het eerste dat je wilt doen wanneer je jeuk hebt, is natuurlijk krabben. Maar toch loont het om je in te houden, want als je eenmaal begint met krabben, zal je muggenbult alleen nog maar heviger jeuken. Veel mensen zetten dan een ‘kruisje’ met hun nagel op de muggenbult. Het idee erachter is dat de lichte pijn die je dan voelt de jeuk overheerst. Wat klopt, alleen duurt dat maar kort.

Wat je wel gaat helpen

Oké, dus niet krabben en geen kruisjes meer zetten, maar wat dan wel? Wanneer je net geprikt bent, helpt het om een ijsblokje op de muggenbult te houden. Hierdoor is de kans op zwelling kleiner en neemt ook gelijk de kans op jeuk af. Is het geen verse muggenbult en ontdek je ‘m juist doordat je zoveel jeuk hebt? Dan is zinkoxidezalf ook een uitkomst. Handig om te weten: zinkoxide is meestal ook te vinden in zalf tegen luieruitslag voor kleine kinderen. Mocht je nou helemaal onder de muggenbulten zitten, dan zal dit misschien een uitdaging zijn. Gelukkig is er dan nog een laatste hoop: antihistaminetabletten. De pillen die je helpen tegen hooikoorts werken eigenlijk goed wanneer je lichaam ergens heftig op reageert. Hou er alleen wel rekening mee dat je ook moe kan worden van die tabletten, overrated voor een enkele muggenbult, maar een optie wanneer je flink te grazen bent genomen.

Muggen op afstand houden

Van citroen kaarsen tot muggenspul, wie heeft het niet uitgeprobeerd om die krengen op afstand te houden? Het voorkomen van een muggenbult kan je helaas nooit. Tenzij je de hele zomer spendeert met je broekspijpen in je sokken, maar dat is ook niet echt aan te raden. Wat wel aan te raden is, zijn producten met menthol. Voor de avonden helpt het om een ventilator aan te zetten, zo wapper je ze lekker weg terwijl je ook nog wat verkoeling krijgt.

Beeld: Getty Images

LEES OOK

Lees meer Gezond & Mooi

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Uit andere media


Yentl Spijk

Yentl Spijk is freelance redacteur bij Vriendin. Op Instagram heeft zij een eigen community opgebouwd om anderen te inspireren om in zichzelf te blijven geloven. In 2023 bracht Yentl haar eerste roman 'Unhappy Single' uit, en eind 2024 slingerde zij haar bundel 'Good Morning' de wereld in. In haar vrije tijd maakt ze graag nieuwe herinneringen met haar gezin en doet ze haar best om haar ontembare reislust de baas te blijven.

Meer van Yentl