afvallen

Lukt het niet om af te vallen? Dít zou wel eens de oorzaak kunnen zijn

Lukt het al een tijdje niet om gewicht te verliezen? Hier blijkt een onverwachte oorzaak voor te kunnen zijn.

Afvallen

Laten we bij het begin beginnen. Stel dat je een paar kilo’s kwijt wil, maar op een of andere manier lukt dit niet. Het zou goed kunnen dat de oorzaak van dit resultaat te maken heeft met een klein deel van de hersenen, namelijk de habenula. De habenula fungeert als een poortwachter voor zintuiglijke informatie en reguleert jouw gedrag op externe prikkels. Als je probeert af te vallen, speelt de habenula een belangrijke rol in je motivatie. Dit deel van de hersenen heeft namelijk invloed op je dopamine-niveau. Dopamine is een stof die hoort bij het beloningssysteem.

Lees ook: Britt Dekker at tijdlang bijna niets om gewicht te verliezen

Beloning

Stel je voor dat je probeert af te vallen door jezelf restricties op te leggen. Tot je grote schrik blijft het getal op de weegschaal gelijk, terwijl je dus eigenlijk hartstikke goed bezig bent. Vervolgens zorgt de habenula ervoor dat je motivatie zakt omdat de beloning (een lager getal op de weegschaal) uitblijft. Het is dus eigenlijk de kunst om te proberen om de habenula niet te triggeren. Wat kan helpen is om kleine gewoontes te veranderen. Denk niet te groot en probeer zo min mogelijk bezig te zijn met het resultaat en het getal op de weegschaal. Probeer je in plaats daarvan te richten op een positieve gezonde leefstijl.

Stress

Een andere reden waarom het niet lukt om af te vallen, heeft te maken met je stresshormonen. Van nature probeert je lichaam een bepaald gewicht in stand te houden. Of jij dat gewicht nu fijn of mooi vindt, of niet. Door jezelf te veel restricties op te leggen, zal je lichaam stresshormonen gaan produceren. Je lichaam zal er alles aan proberen te doen om jou weer comfortabel te laten voelen en probeert je dus als het ware terug te brengen naar het beginpunt. Je hersenen proberen jou altijd te beschermen, ook als je gewicht wil verliezen. Je kunt je brein een handje helpen door niet te veel regels voor jezelf op te stellen. Sta jezelf toe om van voeding te genieten en ontzeg jezelf dus niet te veel. Hierdoor zal er ook minder snel een stressreactie in je lichaam optreden. Vergeet ook niet om voldoende te bewegen en genoeg rustmomenten in te bouwen.

Lees ook: Lukt het je niet om gewicht te verliezen? Dít zou een verklaring kunnen zijn

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.