adhd bij vrouwen

ADHD bij vrouwen: waarom de diagnose vaak laat komt

ADHD komt niet alleen bij kinderen voor, maar ook bij volwassenen. Toch krijgen volwassen vrouwen vaak pas laat de juiste diagnose. Hoe kan dat en hoe weet je of je zelf ADHD hebt?

ADHD bij vrouwen

Er zijn steeds meer volwassen vrouwen die gediagnosticeerd worden met ADHD. ADHD is van oorsprong een diagnose die voornamelijk gebaseerd is op onderzoek bij jongens, waardoor het voorheen bij meisjes en vrouwen vaak niet herkend werd.

Het herkennen van ADHD bij vrouwen is ook lastiger, omdat vrouwen met ADHD niet altijd hetzelfde gedrag vertonen als mannen met ADHD. Mannen met ADHD laten vaak druk gedrag zien, terwijl vrouwen met ADHD zich vaak terugtrekken en angstig of verdrietig worden.

Veel vrouwen met ADHD gaan altijd maar door en hebben niet in de gaten dat ze zichzelf daardoor uitputten. Dit kan leiden tot overspannenheid en zelfs hartklachten. Daarom is het belangrijk dat ADHD bij vrouwen eerder wordt herkend.

Wanneer ADHD mogelijk een rol speelt in jouw leven, is het belangrijk om je niet te laten wegsturen door zorgverleners. Laat een goede diagnose stellen. Als ADHD voorkomt in jouw familie, is de kans groter dat jij het ook hebt. Het is daarom raadzaam om de symptomen van ADHD te kennen en deze te bespreken met een zorgverlener. Zo kun je op tijd de juiste diagnose krijgen en de benodigde behandeling ontvangen.

Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar ADHD bij vrouwen en zijn er experts die zich specifiek richten op deze groep. Als je op jonge leeftijd niet werd gezien als iemand die ADHD zou kunnen hebben, kun je hier later in je leven alsnog tegenaan lopen. Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen in de overgang hier vaak mee te maken krijgen, omdat ze dan meer last krijgen van hormonale stemmingswisselingen.

Voordat het zover is, is het belangrijk om te weten wat de symptomen zijn en om dit bespreekbaar te maken met een zorgverlener. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de diagnose en behandeling van ADHD bij vrouwen, wat een enorme verbetering kan betekenen voor de kwaliteit van leven.

Hoe weet je of je ADHD hebt?

Herken je een of meerdere symptomen? Dan zou je eens kunnen overwegen om verder uit te zoeken of je ADHD hebt:

  • Moeite hebben met concentreren op taken of activiteiten die langere tijd duren.
  • Vaak afgeleid zijn en het lastig vinden om de aandacht bij één ding te houden.
  • Problemen hebben met plannen, organiseren en het voltooien van taken.
  • Moeite hebben met het opvolgen van instructies en afspraken.
  • Snel afgeleid zijn door externe prikkels en gemakkelijk afgeleid raken van taken.
  • Vaak impulsieve beslissingen nemen zonder er goed over na te denken.
  • Rusteloos zijn en moeilijk stil kunnen zitten.
  • Meer dan normale hoeveelheid praten en regelmatig anderen onderbreken tijdens een gesprek.

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen niet altijd direct duiden op ADHD. Alleen een zorgverlener kan een juiste diagnose stellen. Als je deze symptomen bij jezelf herkent en ze je dagelijks leven beïnvloeden, dan kan het raadzaam zijn om verder uit te vogelen of jij ADHD hebt.

Tip van de redactie

‘Heb jij je pilletje al geslikt?’ vragen mensen zich vaak af als ze Francien Regelink voor het eerst ontmoeten. Niet geheel ongegrond, want Francien heeft AD(H)D en kan nogal druk zijn. Maar AD(H)D is meer dan Alle Dagen Heel Druk. In Druks legt Francien uit wat AD(H)D precies is en geeft ze een ongefilterd kijkje in haar leven. Van waarom boodschappen doen een uitdaging is en welke medicatie ze (soms niet) slikt, tot hoe AD(H)D werkt tussen de lakens en waarom ze op kantoor onder de brandtrap werkt.

Druks - adhd bij vrouwen
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Tisha kreeg eindelijk de diagnose ADHD: ‘Eindelijk wist ik wat ik had’

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images
Bron: nu.nl