5x zó verlaag je stress op de werkvloer

5x zó verlaag je stress op de werkvloer

Lange dagen, strakke deadlines en hoge verwachtingen: we ervaren allemaal weleens stress op de werkvloer. In het kader van ‘World Mental Health Day’ delen we vijf tips om spanningen onder controle te houden. 

Lange dagen, strakke deadlines en hoge verwachtingen: we ervaren allemaal weleens stress op de werkvloer. In het kader van ‘World Mental Health Day’ delen we vijf tips om spanningen onder controle te houden.

1. Stel prioriteiten

Met uitdagende deadlines en snel veranderende prioriteiten is het belangrijk om na te gaan wat nu echt belangrijk is en waarom. Als je aan het begin van een nieuwe week of dag vaststelt welke taken prioriteit hebben, helpt dit je met het opsplitsen van je werk en het bewaren van overzicht. Voer eerst de taken met hoge prioriteit uit. Stel werkzaamheden waar je tegenop ziet niet uit, maar probeer ze juist zo snel mogelijk te doen. Dan hoef je er de rest van de dag niet meer tegenop te kijken. Zorg er daarnaast voor dat je bureau opgeruimd is. Hoewel dit simpel klinkt, kan het een groot verschil maken voor de rust die je ervaart in je hoofd.

2. Durf ‘nee’ te zeggen

Stress op de werkvloer wordt meestal veroorzaakt door een hoge werkdruk. Natuurlijk wil je goed presteren, maar probeer niet meer hooi op je vork te nemen dan je aankunt. Als je te veel taken op je neemt, kan dit een verlammend gevoel geven, waardoor je nergens meer aan toe komt. Verlaag je stressniveau door simpelweg ‘nee’ te zeggen op vragen of taken die geen prioriteit hebben. Zet ze op je to-do list, maar onthoud dat je niet alles direct hoeft te doen.

3. Schets je taakomschrijving

Het kan behoorlijk stressvol zijn als je niet precies weet wat er van je verwacht wordt. Als dit bij jou het geval is, vraag je leidinggevende dan om een up-to-date omschrijving van jouw taken en verantwoordelijkheden. Het geeft rust als je jouw taken zwart op wit hebt staan. Bovendien kun je het aankaarten wanneer je meer taken vervult dan eigenlijk afgesproken was. Als je meer doet dan er van je verwacht wordt, is het fijn om hier erkenning voor te krijgen.

4. Wees sociaal

Soms kan een stressgevoel simpelweg verminderd worden door er met een collega over te praten, en tips en ervaringen te delen. Misschien is je collega juist op zoek naar meer uitdaging en staat hij te springen om een paar taken van je over te nemen. Ook als dit niet het geval is, kan het fijn zijn om je gevoel met een ander te delen. Maak daarnaast ook genoeg tijd vrij voor vrienden en familie. Om alle drukte rondom je baan even te vergeten, is het belangrijk om je regelmatig even helemaal af te sluiten van het werk.

5. Neem pauze en blijf bewegen

Even weglopen van een stressvolle situatie kan wonderen doen. Na een korte pauze kun je de situatie weer vanuit een nieuw perspectief bekijken. Zorg ervoor dat je een paar keer per dag opstaat van je bureau om even een rondje te lopen of een frisse neus te halen. Dit kan je net dat beetje extra energie geven dat je nodig hebt om je te kunnen concentreren en succesvol de dag door te komen. Bovendien komt er tijdens het bewegen endorfine vrij in je lichaam, waardoor je geluksgevoel vergroot wordt. Verwaarloos je lichaam niet, maar doe je best om gedurende je werkdag te blijven bewegen.

Bron: Walters People

Lees ook: anti-stressdieet: 3 gezonde recepten