vakantiekilo's

3 tips om van je vakantiekilo’s af te komen (zonder dieet)

Geloof jij niet zo in diëten, maar wil je wel van die paar vakantiekilo’s af? Met deze tips van deskundigen lukt het je ook zonder dieet!

Tip 1: Maak een eet- en motivatieplan

Waarom wil je precies van je vakantiekilo’s af? Hoe duidelijker je motivatie is, hoe makkelijker je gezonde eetkeuzes maakt. Gezondheidswetenschapper en voedingsdeskundige Gerdy Beelen legt het uit: “Je mind is geneigd om te voldoen aan wat jij belangrijk vindt. Bedenk daarom zo veel mogelijk redenen waarom je wilt afvallen. Schrijf ze op een lijstje en hang dit op in de slaapkamer. Zo word je er ’s ochtends meteen aan herinnerd, wat je motivatie en mindset de rest van de dag sterkt.”

Voor het eetplan geldt: hoe minder verrassingen, hoe beter. “Als je in de supermarkt nog moet bedenken wat je wilt gaan eten, kom je sneller in de verleiding om ongezonde producten te kopen. Meten boodschappenbriefje en een eetplan is de kans op impulsaankopen veel kleiner.” Bij een eetplan hoort ook dat je elke week één moment inplant voor een ongezond tussendoortje. “Als je weet wanneer jouw lekkere snackmoment is, kun je de ongezonde snacks de rest van de week makkelijker weerstaan.

Tip 2: Focus je op de juiste voedingsstoffen

Door te eten volgens de Schijf van Vijf, dus onder andere veel groente, fruit, ongezouten noten en peulvruchten als kikkererwten, linzen en bonen, krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. En dat is gunstig voor de vakantiekilo’s. Hoe dit werkt? Voedingswetenschapper Meijke van Herwijnen: “Wanneer je gezond, vers en gevarieerd eet, raakt je maag gevuld en verzadigd en kunnen er minder ‘lege calorieën’ uit ongezonde snacks bij. Daarnaast verbetert gezond eten je stofwisseling, omdat je lichaam alle ingrediënten binnenkrijgt (zoals vezels) die nodig zijn om optimaal te functioneren. Ook niet onbelangrijk: doordat je je meer verzadigd voelt na een gezonde maaltijd, krijg je minder snel opnieuw (snack)trek. En als je focust op de voedingsstoffen die je wel wilt binnenkrijgen, is er niets verboden. Zo bouw je geen eetfrustratie op, want dat triggert alleen maar eetbuien. Je kiest er alleen voor om niet alles te willen eten. Deze kijk op voeding is makkelijker vol te houden dan wanneer je je bezighoudt met de dingen die je níet mag eten omdat ze ongezond zijn.”

Lees ook: ‘Wil je afvallen? Waarom je de dag met een eitje moet beginnen’

Tip 3: Reset je slaappatroon

Tijdens de vakantie heb je vaak een ander slaapritme. Je gaat later naar bed, staat later op… Zo’n vakantieritme is misschien lekker, maar het is slecht nieuws voor de slanke lijn. Slaapexpert Floris Wouterson, auteur van het boek Superslapen, vertelt: “Bij slaapgebrek raken onder andere je hongeren verzadigingshormonen ontregeld. Dit zorgt ervoor dat je overdag en ’s avonds meer snaaihonger krijgt, vooral trek in zoete snacks. Bovendien raak je minder snel verzadigd. Maar juist snacks en dranken waar veel suikers en zoetstoffen in zitten, zoals lightfrisdrank, verstoren je bloedsuikerspiegel en daardoor raken ook je bioritme en slaappatroon uit balans. Het gevolg is dat je hormonen nog meer van slag raken.

Deze cirkel kun je doorbreken door je slaappatroon na de vakantie te resetten. Ga op vaste tijden naar bed en sta ’s ochtends op hetzelfde op. Na ongeveer een week is je bioritme gereset. Je nachtrust verbeter je door overdag meer direct daglicht te krijgen, meer te bewegen en suikers en zoetstoffen te minderen. Dit alles zorgt ervoor dat afvallen makkelijker gaat en je zoetbehoefte afneemt.”

Nog 5 tips lees je in Vriendin 36. Bestel ‘m hier online!

Bron: Vriendin 36
Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen