afvallen dieet diëten

Afvallen? 17 makkelijke manieren om calorieën te schrappen

Als vrouw heb je gemiddeld 2000 kilocalorieën (kcal) per dag nodig. Wil je gezond afvallen, dan kun je dagelijks zo’n 500 kcal minder eten. En dat lukt vast met onze tips.

Ontbijt

• Je zou denken dat het overslaan van je ontbijt ervoor zorgt dat je afvalt, maar het tegendeel is waar: studies wijzen uit dat goed ontbijten je 100 kcal per dag scheelt. Hoe dat zit? Doordat je langer verzadigd bent, ga je minder snaaien.
• Als je trek hebt, schuif je het liefst alles hup, in één keer naar binnen. Toch is het beter om rustig te eten. Uit onderzoek van de Kyushu University in Japan blijkt namelijk dat je brein maar liefst twintig minuten nodig heeft voordat het doorheeft dat je vol zit.
• Hou je van chocoladecroissants? Je kunt zo’n croissant beter vervangen door een cracker met chocoladepasta. Dit scheelt je al gauw 100 kcal.
• Drink voordat je aan tafel gaat eerst een glas water en je eet 90 calorieën minder. Tel uit je winst als je dit bij elke maaltijd doet.

Lunch

• Hoe verleidelijk het ook is: probeer niet achter je bureau te lunchen. Dit zorgt er volgens wetenschappers namelijk voor dat je zomaar 250 kcal meer eet op een dag.
• Dump de dressing in je salade en breng de boel op smaak met een beetje citroensap of balsamicoazijn, peper en zout. Hou je van cheddar in je salade? Gebruik liever feta. Scheelt je per 100 gram zo’n 150 kcal.
• Lekker hoor, een krokant stokbroodje. Toch krijg je 165 kcal minder binnen als je in plaats van dat broodje een tortillawrap kiest.
• Vlees varieert in vetgehalte. Beleg je brood of cracker daarom wat vaker met mager vleeswaar. Kies bijvoorbeeld voor kalkoenfilet in plaats van salami of katenspek.

Snacks

• Tijdens je Netflix-avond hoef je echt niet te teren op enkel een bakje ongezouten noten, als je maar bewuster naar je keuzes kijkt. Dip je tortillachips bijvoorbeeld in tomatensalsa in plaats van zure room met bieslook. Of switch van twee chocoladebiscuits (166 kcal) naar twee blokjes chocolade van 70% cacao (124 kcal).
• Wist je dat in één glas sinaasappelsap suikers van minimaal drie sinaasappels zitten? Je kunt dus beter fruit eten dan drinken.
• Popcorn is zo slecht nog niet – mits je het zelf bereidt in een pan met olie en niet te gretig bent met suiker of zout. Een schaaltje popcorn bevat 65 minder kcal dan dezelfde hoeveelheid chips.

Avondeten

• Neem een caloriearm voorgerecht, bijvoorbeeld soep of een salade. Dit vermindert de totale hoeveelheid kcal die je eet met maar liefst 20%, stellen onderzoekers.
• Wist je dat de borden van nu gemiddeld 44% groter zijn dan die van veertig jaar geleden? En tja, een groot bord zorgt er logischerwijs voor dat je meer opschept. Ga daarom tijdens het avondeten voor een kleiner exemplaar.
• Kies ook hier vaker voor mager vlees, zoals kip of kalkoen. Of ga wat vaker voor (wit)vis.
• Niet alleen gezond, maar ook nog hartstikke lekker: courgettespaghetti (29 kcal per 100 gram) in plaats van ‘normale’ spaghetti (157 kcal per 100 gram). Zo krijg je meteen een fijn portie groente binnen.

Bezorgen of afhalen

• Als je een maaltijd bestelt of afhaalt, krijg je vaak een flinke portie. Zonde om weg te gooien als je het niet op kan, en daarom reden om jezelf dan maar vol te proppen. Dit probleem kun je tackelen door in plaats van één hoofdgerecht twee voor- of bijgerechten te bestellen.
• Voor liefhebbers van de Aziatische keuken: bestel gestoomde of gekookte rijst in plaats van gebakken rijst met ei. Dol op Italiaans? Ga dan voor een pizza met een dunne bodem en verwissel de vette toppings als salami, peperoni en ham voor mais, kip en tonijn. Een stuk gezonder en minstens zo lekker.

Tip van de redactie

De bestseller Afvallen met gezond en vooral lekker eten bevat 8 complete weekmenu’s, 40 heerlijke recepten en een schat aan informatie over afvallen in het algemeen. Volg de weekmenu’s, proef de recepten en ontdek zelf hoe je afvallen en lekker eten perfect met elkaar kunt combineren. Voor meer info klik op onderstaande button.

Tekst: Malu Pesulima

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst