Therapist Comforting Patient 3958464

Dit is waarom je je angstig kunt voelen voor je menstruatie

Hormonen hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Vooral die ene week voor de menstruatie is het heel normaal dat je minder lekker in je vel zit en misschien (meer) last krijgt van angst- en paniekgevoelens. Wij leggen uit hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

PMS

Wanneer je geen anticonceptiepil slikt en niet zwanger bent, bestaat je menstruatiecyclus uit vier fases: de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie, de ovulatie en de periode na de ovulatie. Tijdens de periode na de ovulatie, ook wel de luteale fase genoemd, neemt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in ons lichaam drastisch af. Dit kan er voor zorgen dat je als vrouw last krijgt van premenstruele klachten zoals rugpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en trek in zoetigheid. Naast deze lichamelijke klachten, kun je tijdens de premenstruele fase ook last krijgen van angst en depressieve gevoelens. Veel vrouwen hebben helaas last van PMS-klachten. Er gebeurt van alles in het vrouwelijk lichaam en het is dus helemaal niet gek dat we ons even minder sterk voelen!

Lees ook: Dit is waarom je meer zin hebt in seks tijdens je menstruatie

Cortisol

Niet alleen onze ‘normale’ hormonen hebben invloed op onze gemoedstoestand. Helaas hebben we soms ook nog te maken met stress en het bijbehorend stresshormoon cortisol. Als we langdurig stress ervaren, dan wordt er in ons lichaam cortisol aangemaakt om zo langere tijd alert te kunnen blijven. Handig, maar allesbehalve gezond. Hoge cortisolwaarden kunnen namelijk leiden tot vele negatieve gevoelens. Onderzoek bewijst dat we vooral tijdens de luteale fase erg gevoelig zijn voor cortisol. Ons lichaam reageert tijdens deze fase veel actiever op het stresshormoon, en hierdoor voelen we ons nog angstiger en verdrietiger dan normaal.

Neem tijd voor jezelf

Het is ontzettend belangrijk om naar ons vrouwelijk lichaam te luisteren. Vooral als je last hebt van premenstruele klachten is het noodzaak stil te staan bij wat je lichaam nodig heeft. Dingen die kunnen helpen: bewegen, voldoende slaap en zorg voor wat extra ontspanning. Vraag niet te veel van jezelf, want je lichaam werkt nu al hard genoeg. Oh ja: dat wijntje kan normaal natuurlijk heel ontspannend werken, maar vaak heeft alcohol tijdens de week voor de menstruatie juist een averechts effect!

Lees ook: Waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Bron: Shetinx.com Foto: Pexels