Culinair

Zo zorg je dat je kruidenplantje van de supermarkt volgende keer langer leeft

Koken met verse kruiden is extra leuk en lekker. Daarnaast staan de kruidenplantjes gezellig in je keuken of moestuin. Het enige probleem: langer dan een week blijven ze meestal niet leven.

Het ligt niet helemaal aan jou

De kruidenplantjes bij de supermarkt worden supersnel gekweekt in een warme kas om ze zo snel mogelijk in de supermarkt te kunnen verkopen. De switch van een warme kas naar een koele supermarkt is niet ideaal. Doordat de planten zo snel gekweekt zijn en in een kleine pot zitten, zijn ze vaak niet heel sterk. Het plastic folie houdt de planten omhoog, zodra je het folie eraf haalt, storten sommige planten al in.

Zo houd je je kruidenplantje van de supermarkt langer in leven

  1. Heb je je kruidenplantje niet meteen nodig? Laat het folie er nog even omheen zitten, zodat je plant zeker weten omhoog blijft staan.
  2. Nog beter: verpot de plant naar een grotere pot. Je kun één plantje in drie of vier delen verdelen door de kluit in stukken te scheuren. Probeer de wortels zoveel mogelijk in tact te houden en maak er drie of aparte plantjes van in potten die ruim genoeg zijn.
  3. Zet je planten op een beschutte en zonnige plek en geef ze genoeg water. Zorg dat overtollig water weg kan lopen, want door te veel water kunnen planten ook doodgaan. Giet het water niet over de bladeren, die zijn daar soms te kwetsbaar voor.
  4. Lukt het niet? Probeer eens een kruidenplant uit het tuincentrum. Deze worden meestal minder snel gekweekt, waardoor ze makkelijker overleven. Zelf zaadjes planten kan natuurlijk ook.

Nog wat tips speciaal voor je basilicumplant: Zo blijft jouw basilicumplantje langer leven dan 1 week

Beeld: Unsplash

Reageer op dit artikel