Viora (3)

Zien: Vriendin’s Viora maakt een simpele groentecurry

In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees maakt Vriendin’s Viora een vegetarisch recept uit het nieuwste nummer. Kijk je mee?

Koken met Viora

Wil je minder vlees eten? Dan is dít het moment. Het is namelijk de Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief van Isabel Boerdam om een flexitarisch eetpatroon te promoten. Vriendin’s Viora – die regelmatig filmpjes voor ons maakt – eet sinds haar wereldreis vegan. Ze maakt vandaag de vegetarische groentecurry uit Vriendin 10. Benieuwd? Bekijk het filmpje én het recept hieronder.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Viora (@viora.nl)

Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

• 3 volle el rodecurrypasta (zie tips)
• ½ bloemkool (of 300 g roosjes)
• 300 g haricots verts
• 1 rode paprika
• 200 ml kokosmelk (blik)
• 100 g ongezouten cashewnoten
• sap van 1 limoen
• handje verse koriander
• 3 lente-uitjes
• ½ el komijnzaadjes
• 1 el suiker
• scheut plantaardige olie
• snufje zout

Aan de slag

1. Snij de bloemkool in kleine roosjes, de paprika in vierkantjes en de boontjes in drieën. Verhit een scheutje olie in de wok en fruit de currypasta en de suiker 1 minuut tot het lekker gaat ruiken. Giet de kokosmelk erbij.
2. Neem een dubbele hoeveelheid kokosmelk als je extra veel saus wilt. Schep de groente erdoor en laat 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Roer af en toe door. 3. Snij intussen de lente-ui in ringetjes en hak de koriander grof. Doe in 2 kommetjes. Rooster de cashewnoten omscheppend in een droog koekenpannetje tot ze lichtgekleurd zijn. Schep eruit en doe in een kommetje.
4. Rooster in dezelfde pan de komijnzaadjes kort. Proef de curry en voeg naar smaak limoensap, zout en suiker toe. Strooi de komijnzaadjes erover.
5. Serveer met de kommetjes garnering. Lekker met (pandan)rijst en/of papadums.

Tip: zelf currypasta maken

In de keukenmachine doe je 4 Spaanse pepers (incl. pitjes), 1 flinke sjalot, 4 cm verse gember, 4 knoflooktenen, rasp en sap van ½ limoen, 1 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder, 1 stengel citroengras (knip klein met de schaar, hij is nogal taai), snuf zout, 1 el zonnebloemolie en 1 el Japanse sojasaus. Maal ± 2 minuten tot puree. Te droog? Voeg een extra lepel limoensap, olie of sojasaus toe. De pasta is circa twee weken houdbaar in een potje in de koelkast. Je kunt hem ook invriezen in een ijsblokjesvorm.

Dit recept komt uit het boek ‘De makkelijke keuken’ van Karin Luiten (€ 24,99 Nieuw Amsterdam). Bestel ‘m hier. Meer recepten vind je in Vriendin 10.