Wijn

Uit welk land komt de lekkerste wijn?

Het is een vraag die een stuk moeilijker te beantwoorden is dan je misschien zou denken. Want uit welk land komt nu eigenlijk de lekkerste wijn?

Is dat uit een klassiek wijnland, waar ze al zo lang we ons kunnen herinneren wijn produceren? Of is het juist een nieuw land, waar ze met de kennis die is opgedaan in andere streken iets heel goeds weten neer te zetten? Valt het eigenlijk wel objectief vast te stellen welk land de beste wijn voortbrengt?

Je kunt niet om Frankrijk heen

Als je het hebt over wijn, dan kun je natuurlijk niet om Frankrijk heen. Niet alleen omdat het land nog steeds een groot deel van de wijn die jaarlijks wordt gedronken produceert. Nee, ook omdat het land als het ware de bakermat van de wijnproductie is.

Veel van de druiven die tegenwoordig wereldwijd worden gebruikt, hebben namelijk hun oorsprong in Frankrijk. De rode wijn Merlot wordt van Merlot druiven gemaakt, en deze vond je oorspronkelijk alleen in Frankrijk. Tegenwoordig is dat wel anders. De druiven zijn verspreid over de hele wereld, en in veel landen wordt tegenwoordig Merlot wijn gemaakt. De basis ervan ligt echter altijd in Frankrijk, dus zelfs wanneer je een Zuid-Amerikaanse Merlot wijn de beste vindt, heeft deze altijd nog een band met dit land. Alhoewel het vrijwel onmogelijk is om een wijn aan te wijzen is die het allerbeste van de hele wereld is, valt niet te ontkennen dat negen van de tien keer Frankrijk er op een of andere manier bij betrokken is.

Er komen steeds nieuwe wijnlanden bij

Eigenlijk is het niet alleen onmogelijk, maar ook redelijk nutteloos om te bepalen uit welk land de beste wijn komt. Er komen namelijk steeds nieuwe wijnlanden bij, waardoor de keuze steeds verandert en vooral veel groter wordt. Kon je in den beginne alleen in Frankrijk een Cabernet Sauvignon vinden, is deze wijn nu over de hele wereld verspreid. Alhoewel de druif hetzelfde is, en prima van kwaliteit is, kan de smaak per land wel erg verschillen. Verschillen in klimaten, maar ook in manieren van produceren liggen daaraan ten grondslag. Dus zelfs als het mogelijk is om de beste druif aan te wijzen, hangt het vaak nog van persoonlijke smaak af uit welk land vervolgens de beste wijn komt. Daarom kun je er misschien maar beter van genieten, en niet te veel bezig zijn met wat nu eigenlijk het beste wijnland is.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met wijnbeurs.nl.