seizoensgroenten fruit juli

De smaak van juli: ontdek de seizoensproducten van deze maand

Met de zomer in volle gang is juli de perfecte maand om te genieten van de smaakvolle en verse seizoensproducten die moeder natuur ons biedt. Ontdek hier de seizoensgroenten en -fruit van deze maand.

Seizoensgroenten en -fruit juli

Juli is de maand waarin verse en kleurrijke groenten volop aanwezig zijn op de markt en in de winkels. Groenten en fruit groeien goed door de warmte en zitten boordevol smaak. Hoog tijd om de seizoensgroenten en het fruit door te nemen.

Groenten

Deze groenten smaken niet alleen lekker in juli, maar zijn ook nog eens beter geprijsd omdat ze in het seizoen zijn.

  1. Tomaat: juli is de tijd om sappige tomaten in te slaan. Voeg ze toe aan salades, maak er verse salsa van of bereid een smakelijke tomatensoep.
  2. Courgette: de courgette is op zijn best deze maand. Maak er gegrilde groenteschotels van, voeg ze toe aan pasta’s of maak er gezonde courgettepannenkoekjes van.
  3. Komkommer: verfrissend en knapperig, komkommers zijn perfect voor de zomerse salades. Snijd ze in plakjes, voeg ze toe aan water (lekker met een takje munt) of maak er een tzatziki-saus van.
  4. Paprika: rode, gele en groene paprika’s zijn in overvloed aanwezig. Voeg ze toe aan roerbakgerechten, salades of vul ze met een heerlijke vulling.
  5. Snijbonen: deze lange, knapperige bonen zijn perfect voor zomerse gerechten. Roerbak ze met knoflook en sesamolie of voeg ze toe aan een bonensalade.
  6. Rode biet: het is een goede tijd om rode bieten te eten. Rasp ze rauw in salades, rooster ze in de oven met wat kruiden of maak er een bietensoep van.
  7. Radijsjes: deze pittige en knapperige groenten zijn een smakelijke toevoeging aan je gerechten. Voeg ze toe aan salades, maak er een snelle pickles van of gebruik ze als gezonde snack.
  8. Venkel: de anijsachtige smaak van venkel is heerlijk. Snijd het in dunne plakjes en voeg het toe aan salades, rooster het in de oven met wat olijfolie en kruiden, of maak er een verfrissende venkelsalade van. Ook lekker in risotto.
  9. Rucola: deze pittige bladgroente is een goede basis voor zomerse salades. Combineer het met cherrytomaten, mozzarella en balsamico dressing voor een lekker bijgerecht.
  10. Prei: prei is in juli op zijn best. Gebruik het als smaakmaker in soepen en stoofschotels, voeg het toe aan roerbakgerechten of grill het tijdens het barbecuen.

Fruit

Naast de smaakvolle groenten is juli ook een goede maand om zoet fruit in te slaan.

  1. Aardbeien: de aardbeien zijn op z’n lekkerst deze maand. Maak er smoothies van, voeg ze toe aan desserts of eet ze uit het vuistje.
  2. Blauwe bessen: deze krachtpatsers zitten boordevol antioxidanten. Voeg ze toe aan je ontbijtgranen, maak er een gezonde smoothie van of geniet ervan als tussendoortje. Ook lekker door de yoghurt.
  3. Watermeloen: verfrissend en dorstlessend, watermeloen is niet voor niets een zomerhit. Snijd het in stukjes of maak er een verfrissende watermeloen-fetasalade van. En wat dacht je van watermeloenlimonade? Makkelijk om zelf te maken en erg lekker.
  4. Abrikozen: deze kleine vruchten zijn perfect voor jams, compotes en taarten. Voeg ze toe aan ontbijtgranen of maak er een verfrissende abrikozen smoothie van.
  5. Pruimen: goed voor je darmen en voor jou. Geniet ervan als gezond tussendoortje, voeg pruimen toe aan fruitsalades of maak er een pruimentaart van.
  6. Bramen: deze donkere bessen zijn vol van smaak en zitten boordevol antioxidanten. Voeg ze toe aan yoghurt, maak er een bramenjam van of gebruik ze als topping voor desserts.
  7. Peren: ook in deze tijd vind je sappige peren. Voeg ze toe aan salades, bak ze in de oven met een vleugje kaneel of maak er een perensorbet van.
  8. Kersen: kersen zijn een lekkere zomertraktatie. Eet ze vers, voeg ze toe aan desserts of maak er een kersentaart van.
  9. Bosbessen: deze kleine, blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten. Voeg ze toe aan je ontbijtgranen, smoothies of bak er een bosbessentaart mee.
  10. Mango: geniet van de mango’s nu het kan. Snijd ze in blokjes en voeg ze toe aan fruitsalades, maak er een verfrissende mango smoothie van, of gebruik ze als topping voor yoghurt en ijs.

Recepten

Met de seizoensgroenten en -fruit van juli in huis, kun je de volgende lekkere recepten maken. Smakelijk!

  1. Gegrilde courgette met feta: snijd de courgette in plakjes, bestrijk met olijfolie en gril ze tot ze zacht zijn. Bestrooi met verkruimelde feta en verse kruiden zoals basilicum of munt.
  2. Caprese salade met tomaten: snijd sappige tomaten in plakjes en combineer ze met plakjes verse mozzarella en basilicumblaadjes. Besprenkel met olijfolie en balsamicoazijn en bestrooi met zout en peper.
  3. Quinoa salade met geroosterde groenten: rooster een mix van seizoensgroenten zoals paprika, courgette, wortel en rode ui in de oven. Meng ze met gekookte quinoa en voeg verse kruiden, citroensap en olijfolie toe voor een smaakvolle salade.
  4. Aardbeien smoothie: mix verse aardbeien met yoghurt, een scheutje sinaasappelsap en een beetje honing voor een verfrissende en gezonde smoothie.
  5. Kersen clafoutis: verspreid verse kersen in een ovenschaal en giet er een beslag van melk, bloem, suiker en eieren overheen. Bak in de oven tot het beslag is gestold en serveer warm.
  6. Perzik en mozzarella salade: combineer plakjes sappige perzik met plakjes mozzarella, rucola, gehakte basilicum en een dressing van olijfolie, balsamicoazijn, zout en peper.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images