Recept voor feestelijke vegaburger van bieten en quinoa

Recept voor feestelijke vegaburger van bieten en quinoa

Vergeet de klassieke hamburger, probeer eens deze feestelijke vegaburger van bieten en quinoa. Extra lekker op een krokant meergranenbroodje.

Vergeet de klassieke hamburger, probeer eens deze feestelijke vegaburger van bieten en quinoa. Extra lekker op een krokant meergranenbroodje.

Bereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 30 minuten

Ingrediënten

• 250 g voorgekookte rode bieten
• 100 g gekookte rode of witte quinoa
• 1 sjalotje, fijngesneden
• 1 teentje knoflook, geperst
• 1 el gebroken lijnzaad
• 1 ei, losgeklopt
• 3 el broodkruim, plus extra indien nodig
• 1 tl olijfolie
• 1 tl citroensap
• 1 avocado
• 1 tl groene tabasco
• 4 hamburger- of meergranenbroodjes
• 75 g rucola
• 1 handje taugé
• 2 el pittige kiemgroente

Met bieten kun je alle kanten op. Maak er bijvoorbeeld bietenchips van

Aan de slag

1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Schil de bieten met een dunschiller en snijd in vieren. Maal ze grof in de keukenmachine, schep in een kom en
roer er de quinoa, sjalot, knoflook, lijnzaad, het ei en broodkruim doorheen. Breng op smaak met het citroensap, de olie en peper en zout naar smaak. Mocht het mengsel iets te vochtig zijn, voeg er dan nog wat extra broodkruim aan toe.
2. Vorm met natte handen ronde burgers van het mengsel en leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak de burgers gaar in 30 minuten, keer halverwege. Laat daarna iets afkoelen.
3. Snijd de avocado over de lengte doormidden en verwijder met een mes de pit. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit en druk met de achterkant van een vork fijn. Breng op smaak met wat citroensap en de tabasco.
4. Besmeer de opengesneden en geroosterde broodjes met wat mayonaise en leg er een bietenburger op. Garneer met de sla, avocado, taugé en kiemgroente.

Tip: Je kunt de voorgekookte bieten ook vervangen door bieten die je zelf gaar stoomt. Hoe je dat doet, zie je in de video hieronder.

Wil je weten waarom deze paarsrode groente zo’n superingrediënt is? Wij delen drie weetjes over de biet

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Receptuur en foodstyling: Jessica Lek. Met dank aan: Nijhof woonwarenhuis, Dille & Kamille, Zara Home, Studio Bazar