kip over datum

Is het wel of niet nodig om rauwe kip te wassen voor het koken?

Sommige mensen gooien hun kip direct in de pan, terwijl anderen het vlees eerst nog wassen. Wat is nu eigenlijk beter?

We zochten het uit.

Mensen die ervoor kiezen om hun kip te wassen voor het bakken, doen dit omdat dit bacteriën weg zou spoelen. Om deze reden zou het vlees gezonder zijn. Maar is dit wel echt zo?

Kip wassen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, je kip wassen heeft geen nut. Er zitten zelfs risico’s aan, waarschuwt Donald Schaffner, professor van voedselwetenschap aan de Rutgers Universiteit. Volgens hem moet je rauwe kip nooit wassen. Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wél doet, is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden. Het water dat je gebruikt om het vlees mee te wassen, kan namelijk door je keuken spetteren. Het gevolg is dat het sap van de rauwe kip naar je aanrecht en gootsteen wordt verplaatst.

Bacteriën

Wil je er tóch zeker van zijn dat de bacteriën worden gedood? Dan is het goed om de kerntemperatuur te controleren. Dit kun je doen door een kookthermometer in het dikste stuk van het vlees te steken en de temperatuur te meten. Volgens onderzoekers moet gare kip een kerntemperatuur van 75 ℃ bereiken voordat alle bacteriën gedood zijn.

Weet je dat ook weer.

Bron: 24Kitchen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.