een glas melk

Kun je melk (een dag) over datum nog drinken?

Soms gaan de dagen sneller dan dat jij de inhoud van je koelkast kunt opmaken. Wat te doen als je een pak melk aantreft waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken?

Melk over datum

Als je niet zo happig bent op producten waarvan de THT-datum is verstreken, sta je misschien op het punt om de resterende melk door het gootsteenputje te gooien. Toch hoef je dit niet direct te doen. THT staat namelijk voor tenminste houdbaar tot. Met andere woorden: tot deze datum is de kwaliteit van het product gegarandeerd. Het hoeft niet direct te betekenen dat de melk niet goed meer is.

Lees ook: Kun je gehakt dat (een dag) over datum is nog eten?

Gebruik je zintuigen

Net als met andere THT-producten is het belangrijk om je zintuigen te gebruiken om te bepalen of je de melk nog kunt drinken of gebruiken. Kijk er allereerst naar. Ziet de melk er nog goed uit? Zonder klonten? Dan is het een goed teken. Als het normaal ruikt – dus niet zuur, muf of overheersend – kun je het ook drinken. Tot slot kun je een slokje nemen. Dan kom je er snel genoeg achter of de melk goed is.

Handig om te onthouden

Bewaar de melk in de koelkast om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft. Na opening gaat het dan nog zo’n drie tot vijf dagen mee. Zeker als je het pak na gebruik direct terug zet en het niet te lang op kamertemperatuur warmer laat worden. Elk uur buiten de koelkast maakt melk minder houdbaar, aldus het Voedingscentrum.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images