mayonaise

Kun je mayonaise nog eten als het over datum is?

Tenzij je een grootverbruiker bent, kan het voorkomen dat je mayonaise (of een andere saus) in de koelkast hebt staan met een verstreken houdbaarheidsdatum. Kun je het dan nog eten?

Mayonaise over datum

In veel (maar niet alle) gevallen kun je producten nog consumeren als de houdbaarheidsdatum is verstreken. De THT-datum staat namelijk voor de datum waarop de kwaliteit gegarandeerd is, na die datum kan de kwaliteit achteruit gaan. Dat betekent dus niet automatisch dat iets bedorven is.

Om erachter te komen over de mayonaise nog goed is, gebruik je je zintuigen. ‘De mayonaise is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven’, adviseert het Voedingscentrum.

Lees ook: Kun je gehakt dat (een dag) over datum is nog eten?

Bewaaradvies

Voor mayo kun je het volgende bewaaradvies aanhouden: na opening is het twee tot vier maanden houdbaar in de koelkast of drie maanden in de vriezer op -18 graden. In een geopende verpakking zijn oliën, sauzen en smeervetten tot 2 maanden na de THT-datum te gebruiken. Soms zelfs langer. Let wel, het product moet er nog goed uitzien en de verpakking dient heel te zijn.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images