kwark

Kun je kwark (een dag) over datum nog eten?

Heb je nog een volle pot (of een restje) kwark in de koelkast gevonden en vraag je je af of je het nog kunt eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken? Dan vind je hier het antwoord.

Is mijn kwark nog goed?

Met vlees, vis en zuivel wil je voorzichtig omgaan als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Zuivelproducten als kwark hebben een THT-datum, wat staat voor tenminste houdbaar tot. Dat betekent dat de kwaliteit tot die datum gegarandeerd is. Ná deze datum gaat de kwaliteit achteruit.

Lees ook: Kun je yoghurt (een dag) over datum nog eten?

Gebruik je zintuigen

Oké, je bent inmiddels al voorbij die THT-datum. Kun je de kwark nog veilig eten? Gebruik dan eerst je zintuigen: ziet het er nog goed uit? Hoe ruikt het? En als alles mee lijkt te vallen: hoe proeft het? Als de pot al open is, hoe lang staat ‘ie dan al open? Je kunt als vuistregel aanhouden dat kwark in de koelkast vijf tot zeven dagen houdbaar is na openen – als de THT-datum niet is verstreken.

Restje kwark

Als je nog een restje kwark over hebt dat nog niet bedorven is, kun je het verwerken in gerechten om het op te maken. Zo is kwark erg lekker als vervanger van room in een curry of soep. Of gebruik het als basis van sausjes (tzatziki) en marinades (varkensvlees of kip). Geen zin in hartig? Dan is het een prima basis voor een smoothie. Lekker met fruit en eventueel groenten.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images