Gehaktballetjes

Geweldig nieuws: IKEA deelt recept voor Zweedse gehaktballetjes

Nu we niet naar de meubelketen kunnen, moeten we het ook zonder de heerlijke Zweedse gehaktballetjes doen. Met dit recept kun je ze gewoon zelf maken.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:
• 500 g rundergehakt
• 250 g varkensgehakt
• 1 ajuin, fijn gesneden
• 1 teentje look (geplet of gesneden)
• 100 g broodkruimels
• 1 ei
• 5 eetlepels volle melk
• zout en peper

Voor de saus:
• scheutje olie
• 40 g boter
• 40 g bloem
• 150 ml groentebouillon
• 150 ml runderbouillon
• 150 ml (slag)room
• 2 theelepels sojasaus
• 1 theelepel Dijonmosterd

Ook lekker: recept voor traditionele Hollandse gehaktballen

Aan de slag

1. Meng het rundergehakt met het varkensgehakt met je vingers. Voeg er de ajuin, look, broodkruimels en het ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan de melk aan toe en kruid het met zout en peper.

2. Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een proper bord. Dek het bord af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).

3. Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren.

4. Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden.

5. Smelt de boter in een pan. Doe er voorzichtig de bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de room, sojasaus en Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden.

6. Serveer de gehaktballetjes met je favoriete aardappelen: frietjes, krieltjes of puree.

Download
Download

Ook lekker: Recept voor abrikoos-chipotle gehaktballetjes van Laura’s Bakery