Gezond en lekker: 4x vegan ontbijtjes om de dag goed te beginnen

Gezond en lekker: 4x vegan ontbijtjes om de dag goed te beginnen

‘Maar wat eet je dan?’ is een vraag die veel veganisten horen. Het antwoord: veel lekkers. Deze vegan ontbijtjes zijn gezond én hartstikke lekker.

‘Maar wat eet je dan?’ is een vraag die veel veganisten horen. Het antwoord: veel lekkers. Deze vegan ontbijtjes zijn gezond én hartstikke lekker.

1. Pannenkoekjes

Voor 5 stuks. Mix 1 rijpe banaan, 75 g speltbloem, 25 g amandelmeel, 125 ml amandelmelk, 1 tl bakpoeder en een snuf zout tot een glad beslag. Bak de 5 pannenkoekjes in kokosolie aan beide kanten goudbruin. Draai de pannenkoekjes pas om als de bovenkant ‘droog’ is. Garneer bijvoorbeeld met soja-yoghurt, vers fruit, kokossnippers en een snuf kaneel.

2. Smoothie

Maal 50 g havermout en een handjevol ongezouten amandelen fijn in de blender. Doe er dan 50 ml sojamelk, een handje frambozen en een halve (in blokjes gesneden) mango bij en meng dit tot een glad mengsel. Schenk in een glas. Tip: je kunt er ook een smoothiebowl van maken! Schenk de smoothie in een kom en top af met plakjes banaan, granaatappelpitjes en chiazaadjes. Dan wordt de smoothie nog vullender.

Lees ook: dit zijn goede vleesvervangers

3. Scrambled tofu

Laat 75 g tofu uitlekken, snijd een half sjalotje in ringetjes en 6 cherrytomaatjes in stukjes. Verhit wat (olijf)olie in de koekenpan. Bak de tofu, tomaten en het sjalotje in 4 minuten op middelhoog vuur. Duw de tofu met een spatel in stukjes. Breng op smaak met een snuf kurkuma, paprikapoeder en peper en zout. Rooster ondertussen 2 vegan speltboterhammen. Verdeel de scrambled tofu over de boterhammen en garneer met peterselie en plakjes avocado.

4. Ontbijtmuffins

Voor 3 stuks. Doe 1 tl lijnzaad in een grote kom met 2 el water. Laat het lijnzaad al het water volledig opnemen. Ondertussen prak je een rijpe banaan met een vork. Voeg 40 g havermeel, een snuf bakpoeder, kaneel en de banaan toe aan het lijnzaad. Mix tot een glad beslag. Meng een handje bosbessen of een handje rozijnen en wat stukjes appel door het beslag, net wat jij lekker vindt. Verdeel over 3 muffinvormpjes. Zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden en klaar! Probeer ook eens deze ontbijtmuffins met blauwe bessen.