Bruin of wit eitje? Dít is het verschil

Bruin of wit eitje? Dít is het verschil

Kies jij liever een bruin of een wit eitje? Veel mensen hebben zo hun eigen voorkeur. Maar zit er eigenlijk ook een verschil tussen deze eieren?

Bruin of wit ei

Of een ei wit of bruin is heeft te maken met het ras van de kip die hem gelegd heeft. Dat ligt trouwens niet aan de kleur van de kip zelf, maar met haar lelletje. Heeft een kip een rood lelletje, dan legt ze bruine eieren. Heeft ze een wit lelletje, dan legt ze witte eieren. 

Verschil tussen bruine en witte eieren

Wat opvalt is dat bruine eieren vaak duurder zijn in de supermarkt dan witte eieren. Volgens Keuringsdienst van waarde heeft dat te maken met het imago van het witte ei. In de vorige eeuw werd dat ei geassocieerd met de legbatterij, een goedkope manier van kippen houden en eieren produceren. Dit is geen prettig leven voor de kip. Daarom zijn we massaal overgegaan op scharreleieren, waarbij kippen niet opgesloten zitten in een kooi. De legbatterij is nu verboden in de Europese Unie. Toch slaan veel mensen de witte eieren nog steeds over, terwijl de kleur tegenwoordig niks meer zegt over de kwaliteit.

Slecht imago

Het witte ei heeft dus een slecht imago. Maar eigenlijk is dat best zonde, omdat het ei aardig wat voordelen heeft ten opzichte van het bruine ei. De kippen die witte eieren leggen hebben bijvoorbeeld minder voer nodig, waardoor er dus minder grondstoffen hoeven worden gebruikt. Dat maakt het uiteindelijk duurzamer. Ook zijn deze eieren goedkoper dan bruine eieren. Lekker voor je portemonnee dus!

Welk ei is gezonder?

Hoewel sommige mensen zeggen dat bruine eieren gezonder zijn, kunnen we concluderen dat dit een fabel is. Zowel bruine als witte eieren bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten. 

Bron: Women’s Health
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.