Canva1 2022 10 19t163119.365

Recept voor appeltaartkoeken van Laura’s Bakery

Onder appeltaartliefhebbers heb je twee uitschieters: de fans van de warme appelvulling en zij die de koekbodem het lekkerst vinden. Deze appeltaartkoeken heb ik speciaal gemaakt voor die tweede categorie. Een gulle koek, met een beetje vulling.

Voor 12 koeken
Bereidingstijd: 60 minuten
Baktijd: 25 minuten

Ingrediënten:

• 1 kilo zoetzure appels (ongeschild)
• 75 g fijne kristalsuiker
•  2 tl kaneel
• klont boter
• 200 g ongezouten roomboter
• 200 g witte basterdsuiker
• 400 g zelfrijzend bakmeel
• 1 ei (losgeklopt)
• 8 g vanillesuiker
•  snuf zout

Aan de slag:

1. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd in blokjes en meng met de fijne kristalsuiker en de kaneel.
2. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de appelblokjes toe. Verwarm al roerend 5 minuten terwijl de suiker karamelliseert en zet het vuur dan uit.
3. Kneed roomboter, basterdsuiker, bakmeel, de helft van het losgeklopte ei, de vanillesuiker en een snuf zout tot een stevig deeg. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm.
4. Steek met een uitsteker (8-9 cm doorsnede) 12 rondjes uit het deeg, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en schep op elk rondje wat van het appelmengsel.
5. Het overige deeg rol je opnieuw uit tot een dikte van maximaal 4 mm. Snijd er repen van 5 mm breed van en leg die kruislings op de rondjes met het appelmengsel. Druk de uiteindes aan en strijk de koeken af met het resterende ei.
6. Bak in 25 minuten op 170ºC (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

Tip: voor mooi ronde appelkoeken gebruik je een uitsteekring om overtollig deeg rondom de koek vlak voor het bakken af te snijden. Direct na het bakken zet je de ring opnieuw om de nog warme koek: wiebel hem een beetje in de rondte, zo wordt je koek extra strak.

Bewaren: deze koeken kun je 2-3 dagen buiten de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer (luchtdicht verpakt).

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.