Vriendin las ‘Het vergeten dorp’ van Lorna Cook

Wekelijks recenseert het Vriendin-boekenpanel een pas verschenen boek. Welk boek mag je niet missen en welke kun je gerust nog even laten liggen? Deze week: Het vergeten dorp.

Wekelijks recenseert het Vriendin-boekenpanel een pas verschenen boek. Welk boek mag je niet missen en welke kun je gerust nog even laten liggen? Deze week: Het vergeten dorp.

Hanneke las Het vergeten dorp van Lorna Cook

Hanneke: “In 1943 wordt de inwoners van het Britse dorp Tyneham medegedeeld dat ze het dorp moeten verlaten. Het dorp wordt ingenomen door het Britse leger, die daar de aanval op de Duitsers gaan voorbereiden. Ook Sir Albert en zijn vrouw Lady Veronica zullen hun landgoed moeten verlaten. Al is Veronica niet van plan om er samen met haar man vandoor te gaan. Op het moment dat ze er stiekem tussenuit wil glippen, duikt een ongenode gast uit het verleden op. Een kleine 75 jaar later hoopt Melissa met een vakantie aan de kust van Dorset haar relatie te redden. Al snel blijkt dit onmogelijk en verlegt Melissa haar aandacht naar een foto die ze zag in het museum van Tyneham. Ze is vastbesloten te ontdekken wat het verhaal is achter de foto. Wat ze dan nog niet weet, is dat ze een foto van Veronica in haar handen heeft en dat niemand sinds 1943 nog iets van haar of Sir Albert heeft gehoord.”

Lees ook: Vriendin las Verknocht: ‘Ik heb met tranen in mijn ogen gelezen’

“Het boek begint direct met een gebeurtenis die je als lezer nieuwsgierig maakt en hierdoor zat ik vrijwel meteen in het verhaal. Het is de dag van de ontruiming en de inwoners van Tyneham worden toegesproken door Sir Albert. Veronica is echter met haar gedachten heel ergens anders, maar dit probeert ze voor de buitenwereld te verbergen. Wat me ook heel erg aanspreekt, is dat het verhaal zich in twee tijden afspeelt en dat dit telkens wordt afgewisseld. In de verhaallijn die zich in het heden afspeelt, volg je de zoektocht van Melissa naar de vrouw achter de foto. Beetje bij beetje komt ze meer te weten over wie de vrouw is en wat er is gebeurd. Telkens als er weer iets nieuws aan het licht komt, spring je weer terug naar 1943 en lees je wat er daadwerkelijk gebeurde. Dit maakt het boek heel levendig. Het enige minpunt aan het boek vind ik de derde verhaallijn die zich ook in het heden afspeelt. Nadat de relatie van Melissa uitgaat, komt ze vrijwel direct een nieuwe man tegen die haar helpt in haar zoektocht. Uiteraard worden de twee verliefd op elkaar. Het is echt een zijlijn in het verhaal, waardoor het erg oppervlakkig en voorspelbaar is. Dat is jammer, omdat de rest van het boek wél diepgang en ontwikkeling heeft. Kortom, ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Je wil als lezer continu doorlezen, omdat je benieuwd bent wat er gebeurd is. Als je houdt van historische romans en drama, dan kan ik je dit boek zeker aanraden.”

Waardering: 4 van de 5 sterren


Het vergeten dorp
Lorna Cook

€19,99    

Over Hanneke

Hanneke (28) is single en werkt als planner in een ziekenhuis. Haar hobby’s zijn lezen, schrijven, koken, wandelen en interieurstyling. Het liefst leest ze feelgood boeken, historische romans, non-fictie, literaire thrillers en literatuur.