Canva1 2022 07 18t102644.391

Ook kinderen met een handicap willen leren

Het lijkt zo gewoon, maar sta je er weleens bij stil hoe waardevol zorg en onderwijs voor je kind is? In de armste landen van de wereld is dit niet vanzelfsprekend. Zeker niet als je een handicap hebt.

In samenwerking met het Liliane Fonds

Van alle kinderen met een handicap woont 80% in de armste delen van de wereld. Armoede is de grootste veroorzaker van handicaps en omgekeerd leidt een beperking meestal tot nog meer armoede. De grootste beperking is echter het gebrek aan een eerlijke kans. De kinderen worden belemmerd, door hun handicap, maar ook door maatschappelijke uitsluiting en stigma’s. 

Uniek Gouden Voorleesboekje

Gelukkig is er wel hulp voor deze kinderen. Zo verbetert het Liliane Fonds samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika de levenskwaliteit en toekomstkansen van kinderen met een handicap. Om een beeld te krijgen van de kinderen die het Liliane Fonds steunt, is er een speciaal Gouden Voorleesboek gemaakt: ‘Geef nooit op’. In het boek lees je onder andere het verhaal van Aisha uit de Filippijnen die met een hersenbeschadiging geboren is. 

Gouden Voorleesboek

Zitten, staan, lopen…

Aisha kon tot haar vierde niet praten, zitten of staan. Maar sinds haar moeder in contact kwam met een partnerorganisatie van het Liliane Fonds gaat Aisha met sprongen vooruit. Ze ontwikkelt zich door fysiotherapie en logopedie. Aisha leerde zitten, staan, lopen, lezen, schrijven en rekenen. Ze heeft nu veel vriendinnetjes. Niemand had ooit durven dromen dat Aisha met zulke sprongen vooruit zou gaan. 

Nieuwe school

Aisha gaat vanaf dit schooljaar (21/22) naar de middelbare school. Maar vanwege de lockdown is dit helaas alleen digitaal. Een nieuwe school betekent ook nieuwe leraren. Dit is voor haar extra spannend, want niet alle leerkrachten weten dat zij een hersenbeschadiging heeft. Daarom heeft Aisha besloten om een videoboodschap op te nemen en zich zo voor te stellen. Bekijk in deze video hoe het nu met Aisha gaat.

Hartverwarmende reacties

Aisha kreeg hartverwarmende reacties op haar video. Haar docenten bewonderen haar moed en ze hebben beloofd dat ze er alles aan zullen doen om ervoor te zorgen dat ze zich fijn voelt, niet gepest wordt en ze haar school kan afmaken. De verwachting is dat Aisha vanaf schooljaar 22/23 wel weer naar school kan en haar leraren en vriendinnen eindelijk weer in het echt kan zien. Ga naar de website van het Liliane Fonds/a> en bestel het Gouden Voorleesboek of word donateur. Met jouw donatie kunnen kinderen als Aisha volwaardig meedoen.