Inge won de Bookspot-Vriendin-schrijfwedstrijd: ‘Zelfs mijn oude leraar had mijn verhaal gelezen’

In Vriendin 31 stond Inge’s korte thriller De Ceremoniemeester. Zij won de Bookspot-Vriendin-schrijfwedstrijd en werd overladen met enthousiaste reacties. Wij spraken haar over het succes.

In Vriendin 31 stond Inge’s korte thriller De Ceremoniemeester. Zij won de Bookspot-Vriendin-schrijfwedstrijd en werd overladen met enthousiaste reacties. Wij spraken haar over het succes.

In Vriendin 20 riepen we jullie op om je zelfgeschreven zomerse thriller in te sturen. Dat hebben we geweten! De BookSpot Gouden Strop-jury koos het verhaal ‘De ceremoniemeester’ van Inge Spaan. Zij won niet alleen een publicatie in Vriendin, maar ook een meet-and-greet met de winnaar van de Bookspot Gouden Strop Samantha Stroombergen en de genomineerde boeken Gouden Strop & Schaduwprijs 2019. Samen met Samantha en Vriendin-hoofdredacteur Renske ging Inge lunchen om haar overwinning te vieren. Wij belden haar op om te vragen hoe het nu met haar gaat.

Wat ging er door je heen toen je te horen kreeg dat je gewonnen had?

Inge: “Voor Vriendin had ik mijn verhaal De Ceremoniemeester ingestuurd, een zomerse thriller. Op een gegeven moment kreeg ik een mailtje van de redactie met de vraag of ik gebeld kon worden. Ik had meteen een goed gevoel en was helemaal door het dolle heen. Zou ik echt gewonnen hebben? Eenmaal aan de telefoon kreeg ik te horen dat ik inderdaad gewonnen had en met mijn verhaal in Vriendin zou komen. Ik was zó blij dat ik stond te springen in huis.”

Daar moet op geluncht worden. Tekst gaat verder onder de foto.

Wat waren de reacties?

“Ik moest het natuurlijk op social media nog geheim houden, maar aan mijn groepje van de schrijversacademie heb ik het meteen verteld. Iedereen in mijn omgeving wist al dat ik een boek aan het schrijven was. Toen dit verhaal in Vriendin verscheen, reageerde iedereen superenthousiast en wilden het meteen lezen. Ik kreeg veel reacties van vrienden of ik de Vriendin voor hen wilde kopen omdat zij op vakantie waren. Het blad kwam op dinsdag uit en toen ik woensdag naar de supermarkt ging, was het schap al leeg!  Zelfs mijn oude leraar van groep vijf stuurde mij een berichtje dat hij het had gelezen. En die man had zelfs nog nooit van Vriendin gehoord. Ook de handbaltrainer van mijn dochter vertelde dat hij speciaal voor mijn verhaal Vriendin had gekocht. Zo leuk om te horen.”

Heb je nog schrijfplannen voor toekomst?

“Op dit moment hebben mijn man en ik samen een accountantskantoor. Dat is totaal iets anders! Gelukkig kan ik zelf mijn dag indelen en heb ik nog tijd om te schrijven. Mijn droom is om ooit aan de slag te gaan als schrijfcoach. Dat zijn wel verre toekomst plannen, want wie schrijfcoach wil worden, moet wel eerst een echte schrijfster zijn en een boek hebben uitgebracht.”

De korte thriller van Inge Spaan ‘De ceremoniemeester’ lees je nu online.