vrouw wast haren met shampoo

5 slechte ingrediënten in shampoo die je wil vermijden

Er zijn zoveel shampoos te koop dat je door de bomen het bos niet kunt zien. Maar welke ingrediënten kun je beter vermijden? Vriendin helpt je op weg.

Slechte ingrediënten in shampoo

Van shampoo verwacht je niet alleen dat het je haar schoon en fris maakt, maar dat het ook voedt, volume geeft of je haarkleur beschermt. Iedere shampoo geeft weer een ander resultaat. Al wil je, om je haar te beschermen en irritatie te voorkomen, óók goed kijken naar de ingrediëntenlijst op een flacon. De volgende ingrediënten doen namelijk weinig goeds voor jouw haardos en hoofdhuid.

1. Sodium Lauryl Sulfaat (SLS)

Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Lauryl Ether Sulfaat (SLES) is een goedkoop ingrediënt dat aan onder andere shampoo wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat het lekker schuimt als je het in je haren aanbrengt. Het verhoogt voor je gevoel het gebruiksgemak en de algehele ervaring.

Het nadeel is dat SLS en SLES een agressieve reiniger is dat de natuurlijke beschermlaag van je hoofdhuid aantast. Met als gevolg dat je haar juist droger wordt en de huid geïrriteerd raakt. Volgens Dr. Jetske Ultee werkt het zo irriterend dat deze stof standaard wordt toegepast in onderzoeken om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerend effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kan worden. Liever geen SLS in je shampoo, dus.

Pas ook op met Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS). Weliswaar iets minder irriterend dan SLS voor de huid, maar wel vergelijkbaar qua werking en daarom niet goed voor de huid.

2. Ftalaten

Ftalaten dienen als bindmiddel in shampoo. Het stabiliseert de geur en kleur. Overigens vind je ftalaten niet altijd onder die benaming op een etiket, maar wel onder parfum (waarover later meer). Ftalaten zijn slecht voor je, omdat het gelinkt wordt aan hormonale stoornissen en onvruchtbaarheid.

Twee soorten ftalaten die veel in cosmetica worden gebruikt, zijn tegenwoordig door de EU wettelijk verboden. Daarop moeten bedrijven de formulering van hun product aanpassen om het in Europa te mogen verkopen. Het neemt niet weg dat het goed is om waakzaam te zijn, ook als je shampoo parfum bevat.

3. Siliconen

Siliconen zijn microplastics die een beschermend laagje over het haar leggen, waardoor gespleten punten weer heel lijken en je haar gaat glanzen. Je haar ziet er in eerste instantie mooier uit, maar in werkelijkheid voorkomt het dat er voldoende zuurstof bij het haar komt. Daardoor wordt het zwak en kan het afbreken of uitvallen. Niet wat je van een shampoo wil. Deze ingrediënten wil je vermijden: dimethicone (copolyol), hydroxypropyl polysiloxane, lauryl methicone copolyol, cyclomethicone, cyclopentasiloxane, phenylpropyl dimethicone, trimethylsilylamodimethicone en PEG/PPG.

4. Parfum

Een lekkere geur draagt bij aan een fijn spamoment onder de douche, maar goed voor je haar is parfum niet. Zeker niet omdat het de huid kan irriteren, zeker als je al een gevoelige hoofdhuid hebt. Ook kan het allergieën veroorzaken. Daarom is het beter om een shampoo uit te kiezen die geen parfum bevat.

5. Parabenen

Tot slot wil je parabenen vermijden in shampoo. Parabenen, ook wel een conserveringsstof, voorkomen bacteriegroei en schimmel in producten. Tegelijkertijd staat het erom bekend dat het slecht is voor je huid, haar en lichaam. Het beïnvloedt de groei van borstcelweefsel, heeft invloed op oestrogeen in je lichaam en kan tot verschillende huidproblemen leiden. Daarnaast zijn parabenen niet milieuvriendelijk. Parabenen die je op de ingrediëntenlijst kunt tegenkomen, zijn butylparaben, propylparaben en isoparaben.

Vriendin’s favoriet

Ontdek de Achaté Brush: dé ultieme haarborstel die jouw haar niet alleen beschermt en verzorgt, maar het ook een schitterende glans geeft. Geschikt voor alle haartypes en elke hoofdhuid, deze universele borstel is een must-have voor iedereen die op zoek is naar het perfecte haarverzorgingstool. Voor meer informatie klik op onderstaande button. Ontdek de Achaté Brush: dé ultieme haarborstel die jouw haar niet alleen beschermt en verzorgt, maar het ook een schitterende glans geeft. Geschikt voor alle haartypes en elke hoofdhuid, deze universele borstel is een must-have voor iedereen die op zoek is naar het perfecte haarverzorgingstool. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Natural Heroes, Krullespulle, Gezondheid
Foto: Getty Images