Om deze reden is koude pasta gezonder dan warme
Heb je nog wat restjes pasta over? Goed nieuws, want dit blijkt gezonder te zijn dan warme pasta. Een extra reden om vaker koude pasta te eten.
Resistent zetmeel
Wat maakt afgekoelde pasta eigenlijk gezonder dan verse pasta? Dat heeft te maken met de koolhydraten in pasta, die deels uit resistent zetmeel bestaan. Resistent zetmeel gedraagt zich als een voedingsvezel. En daar houdt je lichaam van. De dunne darm en maag verteren dit niet, waardoor ze heel de dikke darm bereiken. Hierdoor dienen ze daar als voeding voor de levende bacteriën.
Bloedsuikerspiegel stijgt
Wanneer je pasta kookt, breekt veel resistent zetmeel af tot snelle koolhydraten, ofwel suikers. En die zijn negatief voor je bloedsuikerspiegel. Het bloed neemt dit snel op, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. De alvleesklier gaat vervolgens aan het werk om het hormoon insuline aan te maken, zodat de suikerspiegel kan dalen. Krijgt je lichaam continu te veel suiker binnen, dan kan de alvleesklier het harde werken niet meer aan en blijft het suiker in je bloed achter. Hierdoor ontstaat diabetes.
Koude pasta
Laat je de pasta eerst afkoelen, dan worden de snelle koolhydraten weer omgezet in resistent zetmeel. Volgens 24Kitchen is dat fijn, want als je het daarna opeet, zorgt dat voor een minder hoge bloedsuikerspiegel. En dat zorgt weer voor meer (duurzame) energie en een betere concentratie.
Volkoren pasta
Wist je dat het soort pasta ook invloed heeft? Zo is het beter om afgekoelde volkoren pasta te eten. Wil je gezonder leven? Dan doe je er dus goed aan om af en toe koude volkoren pasta te eten.

Uit andere media