Kat

Om déze reden kwijlt een kat (en zo weet je of er iets mis is)

Bij honden twijfelen we niet zo snel als ze kwijlen, maar als jouw kat begint te kwijlen vraag je je misschien af wat er aan de hand is. Wordt hij oud, geniet hij of is hij ziek? We hebben de meest voorkomende redenen voor het kwijlen uitgezocht en vertellen je wanneer je moet handelen.  Om…

Bij honden twijfelen we niet zo snel als ze kwijlen, maar als jouw kat begint te kwijlen vraag je je misschien af wat er aan de hand is. Wordt hij oud, geniet hij of is hij ziek? We hebben de meest voorkomende redenen voor het kwijlen uitgezocht en vertellen je wanneer je moet handelen. 

Om je maar meteen gerust te stellen: in veel gevallen is er niets aan de hand als jouw kat kwijlt. Sommige katten beginnen met kwijlen als ze zich prettig voelen, terwijl andere katten gaan kwijlen als ze nerveus zijn. Spint jouw kat terwijl hij kwijlt? Dan kun je wel stellen dat hij gelukkig is. 

Blijdschap en kwijlen

Dat katten soms kwijlen als ze tevreden zijn, blijkt ook uit onderzoek. Er is namelijk een verband tussen blijdschap en de speekselproductie. Dit heeft te maken met de communicatie die de kat als kitten had met zijn moeder, toen hij nog melk bij haar dronk. Dit lijkt een beetje op het bekende ‘kneden’ dat sommige katten doen. 

Lees ook: Zó leer je bijten af bij je kat

Problemen 

Helaas hoeft kwijlen niet altijd te komen voor een geluksgevoel. Het kan namelijk ook een signaal zijn dat je kat ziek is. Vooral als jouw kat nooit gekwijld heeft en dat nu opeens wel doet, is het verstandig om extra op te letten. Het kan dan namelijk zijn dat je kat last heeft van een van de volgende problemen. Schroom bij twijfel ook niet om een bezoek te brengen aan de dierenarts. 

Iets giftigs binnengekregen

Het kan natuurlijk zijn dat je kat iets giftigs heeft binnengekregen, zoals een giftige plant of bloem. Dit is moeilijk om te achterhalen, omdat je er zelf vaak niet bij bent geweest. Neem bij twijfel dus contact op met de dierenarts.

Problemen met het gebit

Als jouw kat overmatig kwijlt, kan het ook zijn dat hij gebitsproblemen of andere problemen heeft in zijn bek. Denk bijvoorbeeld aan tandsteen dat tegen de binnenkant van de mond schuurt. Dit kun je controleren door de lip van je kat voorzichtig weg te trekken. Zie je bruine tandjes en is het tandvlees rood of bloedt het? Dan is het goed om naar de dierenarts te gaan. 

Vreemde voorwerpen in de mondholte

Als de tandjes en het tandvlees er goed uitzien, kan het probleem alsnog uit de bek van je kat komen. In sommige gevallen zitten er irriterende voorwerpen in de mondholte of tussen zijn tandjes. Denk aan gras, een stuk touw of een takje. 

Je kat heeft een zonnesteek

Over het algemeen krijgt een kat niet erg snel een zonnesteek, maar het komt wel voor als een kat urenlang in de zon heeft gezeten zonder water. Dit kan erg gevaarlijk zijn en daarom is het belangrijk om jouw viervoeter op warme dagen extra goed in de gaten te houden en hem voldoende water te geven. Symptomen van een zonnesteek bij je kat zijn: lusteloosheid, rusteloos gedrag, hoge hartslag, kortademigheid, een rode tong en/of braken.

Angst of misselijkheid

Naast gezondheidsproblemen kan het ook zijn dat je kat kwijlt door angst of omdat hij misselijk is. Merk je dat je kat hier vaak last van heeft? Dan kan het zeker geen kwaad om contact op te nemen met de dierenarts.

Tip van de redactie

Katten houden ervan om een krabpaal te gebruiken. Als je geen krabpaal in huis hebt, is de kans groot dat ze gebruik gaan maken van bijvoorbeeld je meubels. Naast krabben kan een krabpaal ook fungeren als slaap- en rustplek. De Krabpaal Luna voorziet je kat(ten) in al deze behoeften. Voor meer info klik op onderstaande button.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.