sporten

4 fitnessapparaten om deze herfst en winter thuis op te kunnen sporten

De koude en natte dagen van het jaar zijn er weer en dat maakt sporten in de buitenlucht een stuk minder aantrekkelijk. Het is ook zonde om een gezonde levensstijl te laten varen omdat het iedere keer als jij wilt gaan sporten met bakken uit de hemel komt vallen.

Daarom is het de moeite waard om na te denken over de aanschaf van een fitnessapparaat voor thuis waar je in ieder geval in de herfst en winter op kunt gaan sporten. We bespreken vier verschillende fitnessapparaten die interessant kunnen zijn.

Hardloopband

Ben jij van het hardlopen, maar minder van het koude weer en natte, gladde herfstbladeren? Dan kun je het hardlopen binnen voortzetten tijdens de guurdere dagen van het jaar door te investeren in een hardloopband. Ook als je wilt beginnen met hardlopen maar dat niet in het openbaar wilt doen, is dit een prima alternatief. Hardlopen is een uitstekende manier voor het stimuleren van vetbranding, omdat je je hele lichaam erbij gebruikt. Dan moet je wel op een wat lager tempo joggen om de ideale hartslagzone te bereiken en behouden. Een alternatief is om joggen en sprintjes af te wisselen. Wees je er wel bewust van dat hardlopen, ook op een hardloopband, best belastend is voor je gewrichten en dat blessures tot de mogelijkheden behoren.

Hometrainer

Wil je werken aan je conditie zonder je gewrichten te veel te belasten? Dan is een hometrainer een goede optie. Je verbrand er minder hard vet mee dan met sommige andere fitnessapparaten, maar je kunt je er net zo goed mee in het zweet werken zonder veel kans op blessures. Er bestaan natuurlijk hometrainers in allerlei soorten en maten, van eenvoudig uitgeruste apparaten tot luxe hometrainers met een scherm waarop je je door een landschap beweegt.

Crosstrainer

Wil je toch meer van je lichaam trainen en meer vet verbranden? Dan is een crosstrainer een prima optie. Je beweegt zowel je onderlichaam als je bovenlichaam en activeert daarmee veel spiergroepen. Dat zorgt voor een bijzonder hoge vetverbranding. De beweging, die in de verte lijkt op langlaufen, is ook nog eens prima voor langere tijd vol te houden. De kans op blessures bij het sporten op een crosstrainer is minimaal, maar het is qua beweging niet echt een vervanging voor iets wat je bij beter weer anders buiten zou doen.

Roeimachine

Een roeimachine is natuurlijk een prettig alternatief als je anders in het echt graag roeit, maar het is ook een fitnessapparaat waarmee iedereen uitzonderlijk veel calorieën kan verbranden. Het is een apparaat waarop je je flink in het zweet kunt werken, en (mits je de juiste houding aanhoudt) veel spieren mee kunt trainen. Zo biedt een roeimachine een uitstekende mogelijkheid om zowel vet te verbranden als spiermasse op te bouwen, en dus om je lichaam strakker te trainen. Het is echter niet voor iedereen, omdat het zo intensief is. Gelukkig kun je wel zelf de weerstand aanpassen.
Je vindt fitnessapparaten als deze op tunturi.com. Als je je fitnessapparaat goed onderhoudt, kun je er lang plezier van hebben. Daarnaast bespaar je niet alleen op de kosten van een abonnement bij een sportschool, waar je zo’n apparaat ook zou kunnen gebruiken, maar kun je ook warm en droog thuis in volledige privacy helemaal los gaan op je fitnessapparaat.

Deze tekst is geschreven in samenwerking met Tunturi.