Ontwerp Zonder Titel 2021 06 17t093441.490

Dít is dus waarom het zo moeilijk is om het bij één drankje te houden

Oké, we doen één drankje. Een heel goed voornemen, maar waarom kun je het vaak toch niet bij dat ene drankje laten? Dit zegt de wetenschap.

Omgeving

Onderzoekers kwamen erachter dat je omgeving een grote invloed heeft op de hoeveelheid alcohol die je consumeert. Een kantine of een café is bijvoorbeeld een omgeving waar mensen vaker een drankje drinken en hierdoor zal deze omgeving ervoor zorgen dat je sneller nog een tweede drankje bestelt. Een andere setting, zoals een wijntje thuis bij het avondeten, zal het gemakkelijker maken om niet nog een tweede glas in te schudden. Ook muziek blijkt een grote rol te spelen. Denk maar eens na: een glas wijn drinken in een stille bibliotheekruimte klinkt minder verleidelijk dan een glas wijn in een café met gezellige opzwepende muziek.

Lees ook: Bewezen: door dít te doen in de ochtend, zul je je gelukkiger voelen

Gratis

Soms zijn er feestjes of vakanties waar de drank al bij inbegrepen zit. Je hoeft er op dat moment dus niet meer voor te betalen. Vaak denk je dan onbewust dat het zonde is om geen gebruik te maken van deze gratis service. Je zult op zo’n moment dan dus sneller een tweede (en derde) drankje bestellen. Als je dus wilt proberen om wat minder alcohol te drinken, kan het helpen om je omgeving te beïnvloeden en deze dus minder verleidelijk te maken.

Lees ook: Bewezen: vrouwen houden meer van grappige dan van slimme mannen

Foto: GettyImages
Bron: PsychologyToday