Placeholder

Volkstuinblog: tuintips voor de herfsttuin

Ze komt uit een tuindersfamilie, maar dacht dat ze zelf geen groene vingers had.Tot ze een volkstuintje nam. Ontwerpster, styliste en volkstuinblogster Marieke de Geus: “Als ik hier ben, heb ik meteen een vakantiegevoel.” Marieke blogt over haar volkstuin, lees je mee?

Ze komt uit een tuindersfamilie, maar dacht dat ze zelf geen groene vingers had.Tot ze een volkstuintje nam. Ontwerpster, styliste en volkstuinblogster Marieke de Geus: “Als ik hier ben, heb ik meteen een vakantiegevoel.” Marieke blogt over haar volkstuin, lees je mee?

Koken uit eigen tuin? Je vindt hier Marieke's recepten. 

Ik vind de herfst één van de fijnste jaargetijden, ook in mijn volkstuin in Amsterdam. Misschien heeft het feit dat ik in Oktober ben geboren daar wel mee te maken. Er is nog van alles te zien en te doen in de tuin. Verderop lees je mijn tuintips voor Oktober.

Wist je dat… je Marieke ook kunt volgen op Facebook? Bekijk hier haar pagina. 

Veel te zien
De herfstasters beginnen net met bloeien en veel bomen zitten nog vol blad dat langzaam kleurt naar de mooiste tinten. Er is nog veel te zien in de natuur. Wist je dat het volkstuincomplex Amstel Glorie in Amsterdam ook vrij toegankelijk is voor wandelaars? Niet zo gek want het is een hele mooie plek om rond te wandelen en te genieten van het groen.

Tamme kastanjes en hazelnoten
Meestal ben ik te laat. En zijn alle tamme kastanjes al geraapt. Gelukkig was ik er wel op tijd bij voor de hazelnoten, net als vorig jaar heb ik weer een grote pot vol verzameld. De beginnende herfstkleuren leveren mooie, verstilde plaatjes op.

Uitgebloeid
Veel bloemen die uitgebloeid zijn vormen prachtige zaaddozen. Ik laat de meeste uitgebloeide planten lekker staan tot in het voorjaar. Het geeft in de winter, zeker wanneer er een sneeuwlaagje valt, een mooie gevarieerd beeld in de tuin.

Dit jaar ben ik ook begonnen met het verzamelen van zaden, voor volgend jaar. Gewoon proberen nietwaar?

Links de uitgebloeide Leonore (Leeuwenoor) en rechts de Hemerocallis (Daglelie).

En dan nog 5 tuintips voor oktober

  1. Laat uitgebloeide planten staan tot het voorjaar. Het zorgt in de winter voor een mooi beeld in je tuin.
  2. Bloeide er bijvoorbeeld een super Zonnebloem in je tuin dit jaar? Verzamel de zaden voor volgend jaar.
  3. Oktober is een goede maand om bollen te planten. Omdat je tuin nog redelijk groen is kun je ook goed bepalen op welke plek je bijvoorbeeld tulpen wilt.  Plant de bollen in royale groepen, dat geeft meer effect in je tuin wanneer ze bloeien.
  4. Kijk eens goed naar je tuin. Wat wil je graag aanpassen of veranderen? Wil je meer kleur en variatie aanbrengen? Doe het nu. In het voorjaar, wanneer het meeste groen afgestorven is, weet je vaak niet meer precies welke planten waar stonden (ik tenminste). In het najaar heb je beter inzicht en overzicht van je tuin.
  5. Oogst en geniet! Raap appels van de grond, wanneer ze van de boom zijn gevallen, voordat ze gaan rotten. Ga op zoek naar walnoten, hazelnoten en tamme kastanjes.

Marieke deelt op haar blog Volkstuinverhalen.nl nog veel meer leuke blogs! Nieuwsgierig? Kijk hier


Over Marieke 

"Mijn volkstuin in Amsterdam, wanneer ik daarover vertel reageren veel mensen met 'wat leuk!' Maar al snel volgen er veel vragen: “kun je er ook slapen? heb je een moestuin? is er een wachtlijst?" Volkstuinieren is voor mij een ontdekkingstocht. Ik vertel over mijn kleine huisje en grote tuin en ga op pad. Want kijken in andermans tuinen is ook leerzaam (en leuk!). Lees mee en laat je inspireren".

Meer lezen? Neem een kijkje op Volkstuinverhalen.nl.