Handig: zo geniet je langer van je kaarsen
12 oktober 2023
Vooral nu de herfst is begonnen en de wintermaanden voor de deur staan, steken we massaal weer kaarsen aan. Kaarsen zorgen voor warmte, sfeer en in het geval van geurkaarsen voor een lekkere geur. Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Toch is het tegendeel helaas vaak waar.
Helaas hebben kaarsen er een handje van om niet ontzettend lang mee te gaan. Vooral als je ze iedere dag aansteekt, branden ze snel op. Daarom delen we een aantal tips waarmee je de levensduur van je kaarsen verlengt. Zo geniet je er langer van én het scheelt ook nog eens in de kosten. Een win-winsituatie dus!
Kies de juiste kaars
Kaarsen gemaakt van paraffine zijn vaak goedkoper, maar ze branden helaas een stuk sneller op. Overweeg daarom om kaarsen te kopen die gemaakt zijn van sojawas. Die hebben namelijk een lager smeltpunt, waardoor ze een stuk langer meegaan. Het nadeel is wel dat sojakaarsen vaak wat meer geld kosten, maar aan de andere kant verdien je dat wel weer terug doordat ze langer branden.
Waar zet je de kaars neer?
Wist je dat de plek waar je een kaars neerzet ook invloed heeft op de levensduur? Vermijd ten eerste warme plekken, zoals vlak bij een radiator of boven op de schoorsteenmantel als je het haardvuur aansteekt. Maar ook op tochtige plekken kun je kaarsen beter niet neerzetten. Tocht kan er namelijk voor zorgen dat de ze ongelijkmatig branden.
Lees ook: Zijn geurkaarsen echt zo slecht voor je gezondheid? (+ alternatieven)
De eerste keer aansteken
Zit de kaars in een pot? Dan is de eerste keer dat je hem aansteekt erg belangrijk. Laat hem ten minste twee tot vier uur branden. Op deze manier smelt het kaarsvet over het hele oppervlak van de kaars. Hierdoor ontstaat er een soort ‘geheugenplas’ van kaarsvet. Steek je de kaars later opnieuw aan, dan zal hij gelijkmatig opbranden. Zo voorkom je dat er een gat ontstaat en het kaarsvet aan de zijkanten achterblijft.
Knip de lont af
Wanneer je een kaars voor het eerst aansteekt, heeft de lont precies de goede lengte. Maar eenmaal aangestoken, krult de lont en zal hij sneller branden en meer roet veroorzaken. Het is daarom handig om de lont af te knippen. Hierdoor wordt de hoogte van de vlam kleiner en brandt de kaars minder snel. Het beste moment om dit te doen is als de lont droog is, vlak voordat je hem opnieuw aansteekt. Kort de lont in tot ongeveer 6 millimeter.
Bron: Good Housekeeping, Independent
Foto: Getty Images
Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.