tuin

Waarom je zo min mogelijk tegels in je tuin wilt hebben

Lekker makkelijk, zo’n tuin vol tegels. Ja, en saai en ongezellig! Ga voor planten, dat is duurzamer, mooier én veel fijner voor beestenspul.

Hoeveel tuinen er precies betegeld zijn, is moeilijk te zeggen omdat tuinen geen onderdeel zijn van de openbare ruimte. Hierdoor ontbreken landelijke cijfers. Wel bleek uit onderzoek van de Maastricht University dat 30 procent van de tuinen in Maastricht voor de helft is bedekt met tegels.

Waarom je zo min mogelijk tegels in je tuin wilt hebben:

• Een betegelde tuin is niet aantrekkelijk voor vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren. Dit komt doordat ze er geen eten en schuilplek kunnen vinden. Hoe meer planten, bloemen en struiken in de tuin, hoe fijner de leefomgeving voor hen wordt.
• Regenwater kan op een betegeld terras niet de grond in zakken, dus stroomt het naar het riool. Riolen zijn niet op grote golven regenwater berekend. Het gevolg: tuinen en straten komen onder water te staan en kelders en souterrains lopen onder. Het veranderende klimaat doet hier nog een schepje bovenop, want de laatste jaren regent het steeds vaker en harder. Tuinen met veel planten houden het regenwater vast waardoor niet al het water naar het riool stroomt.
• Tegels houden meer warmte vast dan planten. Op een warme zomerdag is het hierdoor minder goed uit te houden in de tuin.
• Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat een groene omgeving gelukkig maakt. En zeg nu zelf: je kijkt toch veel liever naar bloemen, planten en struiken dan naar een compleet betegelde tuin?

Ook een betegelde tuin vergt onderhoud

Het lijkt misschien onderhoudsvriendelijk om veel tegels in de tuin te hebben, maar je verkijkt je op het werk dat je eraan hebt: vaak moet je groene aanslag en mos verwijderen en onkruid tussen de tegels weghalen. Planten hoef je alleen maar water te geven en soms te snoeien.

Tegels eruit, planten erin. Zo doe je dat:

• Bekijk welke tegels onder de groene aanslag zitten. Daar loop je het minst op dus die kun je weghalen om borders te creëren. Laat de tegels liggen die functioneel zijn, bijvoorbeeld voor een terras of looppad. Overigens hoef je ook voor die delen van de tuin niet standaard tegels te kiezen. Maak bijvoorbeeld een looppaadje van boomschors. Dit materiaal laat regenwater door en het warmt minder op dan tegels.
• Als je de tegels uit je tuin hebt gehaald, woel dan de grond om en vul aan met wat verse aarde. Planten als een vlinderstruik, bessenstruik, vetkruid, siergras, lavendel en rhododendron zijn oersterk, kunnen tegen droogte, maar ook tegen flink wat regen. Bovendien trekken ze veel bijen, vogels en vlinders naar je tuin.
• Vervang schuttingen door coniferen of andere haagplanten. Zo creëer je schuilplekken voor dieren én doorgangen, waardoor egels bijvoorbeeld makkelijk van tuin naar tuin kunnen hoppen.

Meer leven op je balkon

Kleine klimplanten, zoals clematis, klimop of kamperfoelie kunnen vanuit een pot tegen de muur of balkonreling groeien. Of bevestig een plantenrek vol bloemen aan de muur en hang balkonpotten over de reling. Hangpotten zijn ruimtebesparend, zet hier leuke hangplanten in zoals het kruipklokje, petunia of hanggeranium.