kaarsen

Waarom je beter niet te vaak kaarsen aan kunt steken in huis

Niets gezelliger dan wat kaarsjes aan te steken tijdens de donkere winterdagen. Toch is het beter om dit niet te vaak te doen.

En wel hierom.

Luchtkwaliteit

Uit onderzoek is gebleken dat in vrijwel alle huizen de luchtkwaliteit onvoldoende is. Dit komt door verhoogde concentraties fijnstof die onder meer vrijkomen bij het branden van de open haard, bakken en braden en het aansteken van kaarsen.

Ook komen fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen. Deze minuscule deeltjes kunnen diep in de longen doordringen.

Risico’s

Volgens het Longfonds weten veel Nederlanders niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen en dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten. “Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD”, wordt gemeld.

Ook is uit het onderzoek gebleken dat de concentratie CO2 in huis vaak te hoog is. Dit komt doordat er te weinig frisse lucht is en er niet vaak genoeg wordt gelucht. Het risico is dat verontreinigende stoffen zich kunnen ophopen, met als gevolg schimmelgroei en vocht.

Tips

Een manier om de concentratie fijnstof in huis te verminderen, is door minder vaak kaarsjes aan te steken. Ook is het verstandig om minder vaak de open haar te laten branden en de ramen regelmatig open te zetten. Dit kun je het beste niet aan de straatkant doen waar auto’s rijden.

Ook is het goed om de afzuigkap wat langer aan te laten en ervoor te zorgen dat de mechanische ventilatie goed werkt.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images