In deze volgorde maak je de wc het beste schoon

In deze volgorde maak je de wc het beste schoon

Is het tijd om de kleinste kamer van het huis een poetsbeurt te geven? Dan kun je het beste deze volgorde aanhouden tijdens het schoonmaken van de wc.

Volgorde wc schoonmaken

De wc schoonmaken moet eens per week grondig gebeuren – afhankelijk van je gezinsgrootte kun je het vaker doen -, maar in welke volgorde kun je dan het beste aan de slag gaan? Het onderstaande overzicht helpt bij het schoonmaken van knop tot pot.

1. Maak een sopje

Maak allereerst een sopje van schoonmaakmiddel en lauwwarm water. Vergeet niet om eventuele borstels, doekjes en handschoenen erbij te pakken.

2. Ventileer de ruimte

Zorg voor, tijdens en na het schoonmaken voor voldoende ventilatie in de ruimte. Dat kan door een raam open te zetten of het ventilatiesysteem aan te zetten.

3. Doe toiletreiniger in de pot

Vervolgens doe je toiletreiniger in de wc-pot. Laat het even zitten voordat je straks de pot gaat schoonmaken.

4. Maak de ruimte leeg

De handdoek om de handen te drogen kan in de was, het zeeppompje aan de kant en andere prullaria mogen ook tijdelijk wijken tijdens het schoonmaken. Vergeet niet om ze af te nemen met het sopje en een doek voor je ze weer terugzet. Je kunt ook alvast de vloer zuigen.

Lees ook: Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het schoonmaken van de wc

4. Maak de ruimte stofvrij

Heeft zich gedurende week stof opgestapeld bij de wc, zoals bij planken of rekken? Maak de ruimte dan eerst stofvrij. Daarmee voorkom je dat je straks met een natte doek het stof verder verspreidt.

5. Reinig de oppervlakken

Met het sopje neem je de oppervlakken, zoals de wastafel of het fonteintje, planken, deur(klinken) en lichtschakelaars af.

6. Reinig de buitenkant van het toilet

Na het afnemen van de oppervlakken maak je de spoelknop en de buitenkant van het toilet schoon, dus de bovenkant en de zijkanten.

7. Reinig de wc-bril

Vervolgens pak je de wc-bril aan. Maak de boven-, zij- en onderkant goed schoon. Neem ook de moeilijk bereikbare plekken mee, omdat daar viezigheid zich opstapelt.

8. Reinig de pot

Maak de wc-pot en (onder) de rand schoon. Hier zit vuil en aanslag. Met een toiletreiniger en een wc-borstel krijg je dit – als het goed is – makkelijk weg.

9. Dweil de vloer

Vergeet tot slot niet om de vloer te dweilen en je handen te wassen met zeep. Hierna zit het klusje er weer op.

Vriendin’s favoriet

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images